В Санкт Петербург приключи разследването за убийството на фармацевта Наталия

...
В Санкт Петербург приключи разследването за убийството на фармацевта Наталия
Коментари Харесай

Случаят с жената в багажника: Как социалните медии помогнаха за разкриване на убийството

В Санкт Петербург завърши следствието за убийството на фармацевта Наталия Иванова през лятото на 2010 година. Тогава следствието ревизира стотици хора, само че закононарушението остана неразкрито. Разследващите съумяха да създадат пробив 9 години по-късно, откакто един от обвинените разгласява фотография в обществените мрежи , написа РИА Новости.

Изоставеният Форд

Сутринта на 25 август 40-годишната Наталия Иванова (по искане на следствието името и семейството на жертвата са сменени) тръгнала на работа със служебния си автомобил Форд Фокус. В този ден тя възнамерява да обиколи няколко региона в Красноселския регион на Санкт Петербург, след което да посети родственици, живеещи там.



Около обяд дъщерята на Наталия й позвънила по мобилния телефон, само че той бил изключен. Момичето се разтревожило, тъй като знаело, че в работно време майка й постоянно си държи телефона включен.

На идващия ден децата подали сигнал за изчезналата жена . Служители на реда, другари, родственици и доброволци стартират да търсят Наталия.

Три дни по-късно в Красноселски регион е открит Форда, който фармацевтката употребила. Външно колата не се различавала от другите паркирани в квартала коли. Когато полицията отваря багажника на автомобила, вижда натрупа на Наталия. Впечатление незабавно им прави прободна рана на врата на мъртвата жена. Убийството е наречено от медиите „ Случаят с дамата в багажника “.-->



Следствието открива, че в деня на изгубването на Наталия Иванова, някой е изтеглил 20 рубли от банковата й карта , спомня си старши следовател Павел Мартов. Тогава органите на реда се снабдяват с фотография на млад мъж, който употребява банковата карта на младата жена. Чертите на лицето, облеклата и цвета на косата се виждат ясно на изображението. Крминалистите взели и отпечатъци от вътрешността на колата на Иванова.

"Дело женщины в багажнике ": по какъв начин соцсети помогли раскрыть жестокое ликвидиране:
— Alex (@very_alex)

Старата фотография

Разрешаването на такова тежко закононарушение, несъмнено, изисква време, само че установяването на килъра се оказало по-сложно, в сравнение с проверяващите очаквали. Отпечатъците, взети от колата, не били открити в полицейската база данни. Били тествани и всички наказани поданици на Санкт Петербург, които отговаряли на описанието, само че обвинен по този начин и не се появил.

„ В продължение на няколко месеца проверяващите разпитаха безусловно всеки живеещ в Санкт Петербург, който по някакъв метод наподобява на индивида от фотографията. Но не можахме да достигнем до същинските убийци. Тогава не знаехме, че причинителите са напуснали града незабавно и защото тези младежи нямаха проблеми със закона в предишното, нямаше информация за тях в базите данни на органите на реда “, споделя Мартов.

Разследването било прекъснато, след това отново обновено. Търсенето на обвинени не стопира. Криминалистите непрестанно следят обществените мрежи. Късметът им с усмихва през 2019 година, когато откриват фотоси на 34-годишен гражданин на град Каменск-Шахтински, област Ростов.

„ Характеристиките бяха сходни, а облеклата приличаха с тези на индивида, който тегли парите от банкомата. Освен това притежателят на акаунта разгласява няколко фотоси отпреди 9 години, само че които той и неговият другар театралничат на фона на забележителностите на Санкт Петербург. Времето и престоя им в града съответствува с времето на убийството на Иванова.  Оперативната група незабавно отпътува за Каменск-Шахтински. Потребителят на обществената мрежа беше арестуван и разпитан. Той е извънредно сюрпризиран от визитата на униформените в дома си, само че не отхвърля. Веднага стартира да споделя за осъщественото закононарушение и даже показва съизвършител “, разкри следовател Павел Мартов.

Лесни пари

През лятото на 2010 година 25-годишните другари вземат решение да се реалокират в Санкт Петербург. Те обаче не съумяват да си намерят добре платена работа, а животът в мегаполиса изисква обилни разноски. Скоро младежите профукват всичките си спестявания и вземат решение да се върнат вкъщи. Парите обаче не са задоволителни даже за билет за връщане. Тогава вземат решение да ограбят някого.

Следобеда на 25 август приятелите виждат Наталия Иванова, която влиза в аптека. Фактът, че дамата пътува в кола с московски номера, ги кара да считат, че тя е богата и има пари.

Според следствието двамата другари изчакали Иванова да излезе от аптеката и скочили след нея в колата. Единият застанал зад кормилото и потеглил към най-близката пустота. Там й лишили мобилния телефон, свалили златния й пръстен и взели банковата й карта. Поискали да каже ПИН кода. Уплашени, че жертвата ще с обърне към полицията, те почнали да я душат, най-после я довършили с нож. Натоварили натрупа й в багажника на колата и я паркирали в един от дворовете на Красноселския регион. Похарчили парите за персонални потребности, а с останалата част си купили билети за влака. Връщайки се в Каменск-Шахтински се хващат на работа, основават семейство и в никакъв случай не се връщат към незаконното си минало.

Новият живот

„ По време на разпитите подсъдимите споделиха, че обсъждали непрестанно закононарушението първите няколко години след убийството “, сподели следовател Мартов.

Те се страхували, че рано или късно, ще бъдат хванати, само че с течение на времето страхът смълчан. Единият от тях даже се преместил да живее в Санкт Петербург няколко години по-късно.

Задържаните неотложно са упрекнати по четири члена на Наказателния кодекс: преднамерено ликвидиране за прикриване на друго закононарушение, обир, похищение и кражба на автомобил. Те се признават за отговорни по всички точки. Сега двамата другари може да получат доживотни присъди.

„ Основната компликация, с която са се сблъскали проверяващите, е че нарушителите не са попадали в полезрението на правоприлагащите органи нито преди, нито след закононарушението, а жертвата определена непринудено . Съответно техните отпечатъци и фотоси не бяха в базата данни на органите на реда “, обобщава следователят.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР