В събота преди Петдесетница, църквата извършва заупокойна панахида за душите

...
В събота преди Петдесетница, църквата извършва заупокойна панахида за душите
Коментари Харесай

Черешова задушница e

В събота преди Петдесетница, църквата прави заупокойна панахида за душите на умрелите.

Този ден народът назовава Черешова задушница, само че също по този начин Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. В църквата християните измолват амнистия за душите на техните умряли близки.

Характерно и друго от другите задушници е, че на тази дамите сходно на Великден още веднъж боядисват червени яйца. (На места това се случва още на Спасовден) и в подавката има череши, с изключение на присъщото варено жито и самун - декориран с кръст или начертан с нещо остро.

Рано заран след изгрев слънце или следобяд преди залез, носят раздавката на гробищата. Преди да тръгнат хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата, написа Hera.bg. През целия път до гробищата мълчат с цел да не я смутят.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян с цел да избяга дявола, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.

Нашите предшественици нарекли тази задушница Черешова, тъй като първото опитване на черешите става откакто първи " пробват " от черешите покойниците.

На идващия ден е Петдесетница - петдесети ден от Великден и църквата празнува слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Смята се за деня, в който е основана Христовата черква.

*.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР