Федерален съдия блокира две разпоредби от почти пълната забрана на абортите в Северна Каролина след 12 седмици, като се произнесе в полза на групи за застъпничество

...
В събота федерален съдия блокира влизането в сила на две
Коментари Харесай

В събота федерален съдия блокира влизането в сила на две разпоредби за почти пълна забрана на аборти след 12-седмична бременност в Северна Каролина, като каза, че една от разпоредбите е противоконституционно неясна, докато другата няма медицински доказателства.

Законопроект 20 на Сената, наречен „Закон за грижа за жените, децата и семействата“, забранява на всеки лицензиран лекар да извършва аборти след 12-та седмица от бременността. Той предвижда изключения в случай на изнасилване и кръвосмешение през 20 седмици от бременността или в случай на „ограничаваща живота аномалия“ до 24 седмици.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU), Planned Parenthood и лекарят Бевърли Грей заведоха съвместно дело на 26 юни, оспорвайки законопроекта, преди да влезе в сила на 1 юли, твърдейки, че ограниченията му върху достъпа до аборти „ще навредят на пациентите и ще попречат на здравните специалисти да предоставят грижа.”

Със заповед, издадена в събота, американският окръжен съдия Катрин Ийгълс спря прилагането на разпоредба, изискваща хирургични аборти, прилагани след 12 седмици, да се извършват изключително в болници, а не в клиники за аборти. Тя каза, че ищците показват „отсъствието на каквато и да е рационална медицинска основа“ в законодателния орган на щата за мандата, който трябваше да влезе в сила в неделя.

„Има достоверни доказателства, включително поне едно проучване, че хирургическите аборти през втория триместър в амбулаторните заведения са по-безопасни от болниците“, се казва в заповедта на Eagles.

Съдията също блокира разпоредба, която изисква от лекарите да документират местоположението на ранна бременност с ултразвукови доказателства, преди да предпишат медикаментозен аборт. В разпореждането нейната заповед казва, че разпоредбата „не предоставя ясен стандарт, чрез който доставчиците могат да направят това решение“ и е отворена за „различни тълкувания“. Съдия Ийгълс издаде двуседмична ограничителна заповед за тази разпоредба през юли, за да позволи по-нататъшен преглед.

 Демонстрантите държат знаци, докато републиканските депутати от Северна Каролина провеждат гласуване за отмяна на ветото на губернатора от Демократическата партия Рой Купър върху законопроект, който ще забрани повечето аборти в щата след 12 седмици, в Роли, Северна Каролина, САЩ, 16 май 2023 г. REUTERS/Ерин Сигъл Макинтайър Демонстрантите държат знаци, докато републиканските депутати от Северна Каролина провеждат гласуване за отмяна на ветото на губернатора от Демократическата партия Рой Купър върху законопроект, който ще забрани повечето аборти в щата след 12 седмици, в Роли, Северна Каролина, САЩ, 16 май 2023 г. REUTERS/Ерин Сигъл Макинтайър Ерин Сигъл Макинтайър/Ройтерс

Губернаторът Рой Купър наложи вето върху забраната на повечето аборти след 12 седмици, преди тя да бъде отменена от супермнозинството на Републиканската партия през май.

Губернаторът подписа законови значителни промени в забраната на 29 юли, като каза, че изменението е „важно за изясняване на правилата и осигуряване на известна сигурност“. Щатският законодателен орган, контролиран от републиканците, също направи допълнителни промени в последния момент в новия закон за абортите, като ги включи в законопроект 190 на Камарата на представителите – несвързана мярка, фокусирана върху Министерството на здравеопазването и социалните услуги.

По-рано CNN съобщи, че правни документи от адвокати, представляващи републиканското ръководство, изглежда потвърждават, че поправката е написана за разглеждане на дело, заведено от Planned Parenthood и други доставчици на аборти, които отбелязват множество несъответствия и потенциални конституционни нарушения в оригиналния текст на закона за абортите.

Съгласно законопроекта абортът може да бъде извършен от лекар, ако лекарят прецени, че процедурата е необходима за предотвратяване на смъртта на пациент – „без да се включват психологически или емоционални състояния“. Той забранява на доставчиците на здравни услуги, които възразяват срещу аборт „по морални, етични или религиозни причини“, да бъдат задължени да участват в медицински процедури, които биха довели до аборт.

Ищците хвалят съдебното решение

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър говори на протест „Вето рали за свобода на здравеопазването“ в Роли на 13 май 2023 г. Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър говори на протест „Вето рали за свобода на здравеопазването“ в Роли на 13 май 2023 г. Bob Karp/ZUMA Press/File

Ищците, които оспорват закона, похвалиха заповедта на съдията в събота, като казаха, че решението на съда „признава, че абортът е здравна грижа и че няма медицинска причина да се отказва достъп на още повече пациенти до тази безопасна, състрадателна, основана на доказателства грижа“, гласи изявление на Джени Блек, президент и главен изпълнителен директор на Planned Parenthood South Atlantic.

Правният директор на ACLU в Северна Каролина Кристи Граунке каза, че заповедта е „една стъпка напред в борбата срещу тези вредни забрани“.

Главният прокурор на Северна Каролина Джош Щайн е посочен като ответник по делото, но пусна изявление в подкрепа на заповедта на съдията, като каза, че „жените, а не политиците, трябва да вземат тези решения“.

„Законът не се основава на медицинската реалност и е написан небрежно“, продължи изявлението му.

Ерик Баптист, адвокат на обвиняемите и старши адвокат на Alliance Defending Freedom – правна група с нестопанска цел, която се застъпва за ограничения на абортите, каза, че законопроектът представлява „защита на здравия разум“.

„Ние ще разгледаме всички правни възможности за по-нататъшна подкрепа на неродените деца и майки в Северна Каролина и правото на Общото събрание да защитава своите уязвими граждани“, каза Баптист.

Даян Галахър от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg