В Русия е било взето решение държавният газов гигант “Газпром

...
В Русия е било взето решение държавният газов гигант “Газпром
Коментари Харесай

Опитваме да изпратим съобщение. Русия е решила Газпром да не работи с България, твърди Христов 


В Русия е било взето решение държавният газов колос “Газпром ” да не работи с България, а служебното държавно управление не се пробва да направи завой към Москва, а да изпрати сигнал, че София е подготвена да договаря за доставки на газ в границите на сегашния контракт. Това излиза наяве от изявление на служебния енергиен министър Росен Христов пред герменската журналистка Ребека Щегман, оповестено в.

“Има решение в Русия “Газпром ” да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва ”, споделя Христов.

По думите му служебните министри “не би трябвало да компенсираме или да вършим политически ход, с който да угодим на “Газпром ” и да го създадем по-щастлив и отстъпчив ”. Все отново Христов дефинира държанието на държавното управление на Кирил Петков по отношение на Русия като “много прочувствено ”.

Предишният постоянен кабинет заемаше позицията, че няма да договаря с “Газпром ”, откакто съветската компания едностранно наруши контракта си с България и спря газовите доставки, откакто София поддържа европейските наказания против Москва поради нашествието в Украйна. След идването на служебния кабинет на власт обаче, Росен Христов назова договарянията с “Газпром ” “неизбежни ”.

“Имам поради, че имаме контракт, който изтича в края на годината, имаме количества, които би трябвало да вземем - в случай че не вземем, има уговорка, която е “вземи или заплати ” (take or pay). Така че евентуално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, би трябвало да мислим по удобен метод ”, разяснява той пред немската журналистка.

По мотив публичното неодобрение, че служебната власт се пробва да възвърне енергийната взаимозависимост на България от Русия, Христов отхвърля с олегите му да са създали завой назад към Москва: “Не сме създали никакъв завой. Ние към този момент сме договорили този газ. Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР