В Русе се увеличават желаещите ученици на възраст между 16

...
В Русе се увеличават желаещите ученици на възраст между 16
Коментари Харесай

Русенски ученици имат интерес да работят по морето през лятото

В Русе се усилват искащите възпитаници на възраст сред 16 и 18 години да работят през лятото. Интересът им е ориентиран най-много към хотелите, заведенията за хранене, търговията и към шивашкия бизнес, а тази година и към химическата индустрия. До този миг Инспекцията по труда е издала 54 разрешителни за работа на малолетни русенци.

Русе

Трудовите инспектори прецизно наблюдават за спазването на работното време и заплащането на учениците, които са и най-честите нарушавания на работодателите.
Георги Георгиев - контрольор в Дирекция Инспекция по труда - Русе: Имат право до 35 часа седмично работно време, 7 часа на ден. Работят до 22 часа, защото за тях нощният труд е неразрешен. Заплащането, макар че са на 7-часов работен ден, е в размер не по-малък от минималната работна заплата.
Работодателите в областта на хотелиерството и ресторантьорството търсят личен състав измежду гимназистите още през образователната година.
Красимир Иванчев - ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите - Русе: Причината - сривът, демографския, и естествено летният сезон, който дърпа ужасно доста хора, това са 250-260 000, по нашето Черноморие и по зимните курорти, които работят и през лятото.
Според бизнеса работата през лятото и 6-те часа седмично по процедура през образователната година не са задоволителни за усвояването на специалността. Затова Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите е подписал контракти за дуално образование с професионалните гимназии по туризъм в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР