В Русе гостува министърът на науката и образованието Красимир Вълчев.

...
В Русе гостува министърът на науката и образованието Красимир Вълчев.
Коментари Харесай

Красимир Вълчев откри реновирана детска градина в Русе

В Русе гостува министърът на науката и образованието Красимир Вълчев. Той откри реновираната с европейски средства детска градина „ Пинокио 1 “, на ул. „ Димчо Дебелянов “ №78, в изменящия образа си в позитивна посока кв. „ Родина “. Сред гостите бяха и градоначалникът Пламен Стоилов, депутатът Пламен Нунев, началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, шефове на детски градини в града и други
Министърът и кметът приветстваха домакините и изпълнителите за красивата облага, където децата ще учат всичко, що е българско и родно. Малчуганите трогващо извършиха патриотични песни и национални танци, а свещеници от Русенска митрополия благословиха реновирания дом на дребните българчета.

Министър Вълчев бе общителен да показа триумфите и проблемите на родното обучение с медиите.
Над 3000 са учениците заети в дуалната форма на образование, а започнахме с 300 “, съобщи Вълчев. „ Вече имаме възпитаници в XI клас в дуална форма на образование и всяка година те се усилват. Формата е доста подобаваща за възпитаници и е потребна за фирмите, които притеглят от рано работна мощ. Така се връща част от изгубената известност на професионалното обучение, в рецесия през последните 20 години. Малко компании бяха, предлагащите такива места. Все повече стават високодоходните работни места в производството “, добави министърът.
„ През идващите 10-15 години проблем ще бъде дефицитът на експерти във всички сфери. В системата на образованието би трябвало да се направи всичко допустимо да се обезпечи този дефицит. Това, което може да създадем е най-малко отпаднали от системата и конструкция, която да е пригодна към потребностите на обществото “, сподели Вълчев.
Министърът показа паниката си, че се усилват децата от проблематични фамилии и постоянно се постанова учителят да извършва ролята и на родител. За част от родителите образованието не е полезност и това би трябвало да се реши със взаимните старания на институциите.
„ Учителката не може да се оправи сама, само че когато отиде екип, респектът е по-голям. Записването в учебно заведение е еднократен акт, сложна е ежедневната работа, многогодишната работа “, заключи Вълчев. Процентът на проблематичните деца преди 20-30 години е бил към 10%, а в този момент е над 20%.
По-късно денем Красимир Вълчев ще открие XII национална научна конференция за предучилищно обучение „ Водим бъдещето за ръка “, която ще се състои в „ Канев център “ на Русенския университет.
В 17.30 часа в зала „ Европа “ на Доходното здание министърът ще взе участие в гражданския разговор „ Европа в нашият дом “ на тематика обучение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР