В Рим премиерът Кирил Петков и официалната българска делегация пристъпваха

...
В Рим премиерът Кирил Петков и официалната българска делегация пристъпваха
Коментари Харесай

Кирил Петков присъства на Божествена света литургия на гроба на Свети Кирил Философ в Рим

В Рим министър председателят Кирил Петков и формалната българска делегация пристъпваха на Божествена света литургия, отслужена от западно и приблизително европейския митрополит Антоний и се поклониха пред гроба на Свети Кирил в базиликата " Сан Клементе ".

" Дълбок реверанс пред Св. Кирил мъдрец – основателят на българската книжовност! В навечерието на 24 май, великия ден на българската нематериалност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий. " - съобщи министър-председателят Кирил Петков пред гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе “ в Рим.

Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний акцентира, че за нас българите, базиликата „ Сан Клементе “ е най-святото място от Рим, тъй като точно във Вечния град светите братя Кирил и Методий, и техните възпитаници, получават самопризнание и благословение за апостолското си дело.

„ Тази света Литургия е велико за Българската православна черква и Българската страна събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници е връзка сред Държавата и Църквата, от една страна, и като мост сред Изтока и Запада от друга “ – бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

На собствен ред, министър-председателят Кирил Петков прикани да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни писмеността. С нея, те основават устоите на славянската духовна общественост, която посредством творчество и свещенодействие на роден език през Средновековието става пример на развита християнска просвета, паралелно с византийската и латинската. В този проект старобългарската просвета се трансформира в модел за подражателство на всички славянски култури (източни и западни).

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР