В резултат от взрива на язовирната стена на Каховската ВЕЦ

...
В резултат от взрива на язовирната стена на Каховската ВЕЦ
Коментари Харесай

Експерти: Русия причини мащабна екокатастрофа, за да спре украинската контраофанзива. Няма да успее


В резултат от гърмежа на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа съветската армия ще усъвършенства отбранителните си позиции против предстоящата украинска контраатака, счита военният специалист от Stratpoints Foundation Мачей Матисяк – някогашен зам.-шеф на полското военно контраразузнаване.

Наводнението евентуално няма да разреши на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да задейства в този регион тежко въоръжение и танкове най-малко един месец, допуска специалистът.

„ Винаги се питайте: кому е преференциално? – дава отговор Матисяк на въпроса кой е взривил язовира, причинявайки големи екологични вреди и стопански провали. – Изгодата имат руснаците. “

В изявление за Ройтерс аналитикът твърди, че наводнението няма да обърка изключително снабдяването на съветските войски: “Руснаците управляват южния кулоар сред Русия и Крим, за тях наводнението не е проблем. В същото време обаче те също няма да могат да работят на този фланг, в случай че украинската войска нападна другаде. “

Матисяк допуска, че ВСУ може би ще прекоси реката северно от потопените региони – евентуално към гр. Днипро. При това, съгласно него, наводнението няма да попречи на украинските сили за специфични интервенции, чиято лека техника може да пресече потопените региони без особени усложнения.

Президентът Зеленски
разяснява късно нощес, че сриването на язовирната стена няма да попречи на Украйна да продължи освободителната интервенция на своя територия.

Американският интитут за проучване на войната (ISW) също твърди, че всички признаци на взривяването на язовира водят към Кремъл, колкото и той да отхвърля. Анализаторите вършат извода, че най-вероятно разрушението е дело на руснаците, тъй като още през октомври 2022 година американски и европейски специалисти са пресметнали, че Русия има доста по-голям и явен интерес от наводнение на южното течение на Днепър.

Според Ройтерс взривената стена слага гражданското население на района пред заплаха от екологична злополука.

Междувременно стана ясно, че 7 индивида са безследно изчезнали от началото на наводнението, евакуирани са хиляди хора, на десния (контролиран от Украйна) бряг са потопени 20 обитаеми места и към 2000 къщи. Под вода са над 10 000 хектара плодородна земя, като на левия (контролиран от руснаците бряг) потопените селскостопански земи са в пъти повече.

Аграрното министерство отбелязава, че без вода за напояване са останали 94% от Херсонска, 74% от Запорожка и 30% от Днепропетровска области. Така е прекомерно евентуално следващата година големи полета в Южна Украйна да се трансфорат в пустини. Щетите от наводнението се пресмятат на милиарди евро.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg