В резултат на започналата война в Украйна през февруари месец

...
В резултат на започналата война в Украйна през февруари месец
Коментари Харесай

Нинова към депутатите: Подкрепете БСП да увеличим заплатите на 600 000 работещи бедни

„ В резултат на почналата война в Украйна през февруари месец последва енергийна, икономическа и обществена рецесия. Последва инфлация, увеличение на бедността и на неравенствата. В постоянното държавно управление взехме ограничения – увеличихме минималната заплата от 650 на 710 лева Даже обвързахме майчинството с тази сума и то също набъбна на 710 лева Взехме и ограничения за стабилизация на стопанската система, тъй като без работещи компании и без растеж в стопанската система, няма по какъв начин да се обезпечат и по-високи работни заплати. Тогава помогнахме на бизнеса и с поддръжка за цената на тока над 250 лева, стабилизирахме стопанската система, даже през юли бяхме и преди всичко по индустриален напредък в Европа. “

Това напомни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време дебатите по импортирания закон от левицата за промени в Кодекса на труда.

По думите ѝ тази сложна политика за поддръжка на компаниите, само че дружно с това и нарастване на минималната работна заплата, е дала резултат. „ Ние от “БСП за България “, тогава бяхме главните носители на обществения пакет в държавното управление и през днешния ден настояваме тази политика да продължи. Защото нарастването, което осигурихме тогава към този момент е изядено от инфлацията, цените още веднъж порастват, приходите на хората се стопиха, бедността и неравенствата набъбнаха, по тази причина ние настояваме тази политика да продължи “, уточни тя.

„ Отново държим това да бъде сложен метод и към този момент направихме първите крачки. Преди няколко дни по предложение на “БСП за България “ подкрепихме българския бизнес, само че този път с поддръжка за над 200 лева за ток, т.е. осигурихме на компаниите успокоение. Нека в този момент те да бъдат по този начин положителни да оказват помощ за увеличение на заплатите на служащите “, съобщи Нинова и добави, че по този метод ще се подсигурява по-висок приход на служащите и на работещите небогати, а това би трябвало да бъде общо изпитание на обществото ни – страна, политици, работодатели и синдикати.

Към всички тези причини водачът на Българска социалистическа партия добави още един – Европейска инструкция, която предлага минималната заплата в страните от Европейски Съюз да бъде 50% от междинната.

„ Проблемът, който имаме се споделя служебно държавно управление “, съобщи Нинова и изясни: „ През август министърът на труда и обществената политика даде обещание в обществено изказване, че минималната заплата ще нарасне от 710 на 770 лева След това обаче служебният кабинет се отхвърли от това нарастване. По време на консултациите при президента Радев ние получихме увещание, че той ще извика министър-председателя и министъра на финансите и ще разпореди с разпореждане на Министерски съвет да се усили минималната работна заплата. Нищо от това не се случи “, напомни тя.

От парламентарната естрада Нинова очерта пред каква обстановка сме изправени през днешния ден: „ Имаме импортиран закон за удължение на Закона за бюджета за 2022 година, в който няма и една стотинка за нарастване на минималната работна заплата. И върху нас, тук, пада отговорността да поправяме държанието на служебния кабинет, който замрази приходите на българските жители в най-тежките месеци и в най-големите рецесии. Нека да се знае кой е виновен за това положение, тъй като на нас ни омръзна непрекъснато депутатите, партиите, Народното събрание да са отговорни “, изясни водачът на социалистите и настоя всеки да си поеме отговорността.

„ Днес е моментът да забележим дали ще реализираме единодушие да повишим заплатите на близо 600 000 служащи на минимална работна заплата от 710 лева, на което откакто си платят налозите, получават сума, покрай прага на беднотия, който от 1-ви януари ще бъде 504 лева Ще помогнем ли на работещите небогати, ще реализираме ли единогласие, каквото сме заявявали съвсем всички в предизборните си акции, че наша грижа ще бъде увеличението на приходите на българските жители “, съобщи тя и добави: „ И най-сетне – ще опровергаем ли изказванието, че българските партии, народните представители и Народното събрание се занимават с незначителни за обществото въпроси, се карат между тях за всяко нещо или ще се обединим зад предлагането на “БСП за България “, с цел да помогнем на над половин милион български жители. “
Нинова благодари на всички партии, защото в Комисията по труда и обществена политика левицата беше подкрепена единомислещо за това решение. „ Призовавам ви всички, както в комисията, да подкрепим минимална работна заплата от 850 лева за 2023 година, както кардинално решение за автоматизъм при нарастване на минималната работна заплата – 50% от междинната. “

Нинова се обърна към българския бизнес и работодатели, които са срещу това решение– „ Ние ви помогнахме да оцелеете през рецесията и в този момент ви оказваме помощ да работите, да осигурявате Брутният вътрешен продукт, само че не можете да го извършите без служащи. Така че дано дружно да се погрижим за тях “, прикани тя.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР