В резултат на масовите безредици в Каракалпакстан са убити 18

...
В резултат на масовите безредици в Каракалпакстан са убити 18
Коментари Харесай

18 души загинаха при безредици в Узбекистан, 243 са ранени

В резултат на всеобщите вълнения в Каракалпакстан са убити 18 души , а общо 243 души са ранени , заяви Аброр Маматов от Главната прокуратура на Узбекистан.

" По време на протестите в Нукус на 1 и 2 юли починаха 18 души, а общо 243 жители, в това число 38 чиновници на реда, бяха ранени ", съобщи Маматов в директно предаване по телевизия " Узбекистан 24 ".

БГНЕС напомня, че на 3 юли президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев подписа декрет за въвеждане на изключително състояние в самостоятелната република Каракалпакстан за период от един месец.

Според указа, за интервала на изключителното състояние в Каракалпакстан ще бъде засилена отбраната на публичния ред и обектите от жизненоважно значение. Същевременно ще бъде лимитирано придвижването на публичния превоз и ще бъдат неразрешени всевъзможни обществени прояви. Министерството на вътрешните работи, Националната армия, Службата за държавна сигурност и Министерството на изключителните обстановки дават отговор за използването на рестриктивните мерки, планувани в указа.Силите на Министерството на защитата също вземат участие в поддържането на реда по време на изключителното състояние, се споделя в указа.

Узбекистан бе разтресен от митинги поради плануваната конституционна промяна в страната , която планува удължение на президентския мандат от пет на седем години, което е в интерес на сегашния властнически водач Шавкат Мирзийоев.

В допълнение към премахването на правото на Каракалпакстан на референдум за самоопределяне, в новия план на конституция не се загатва символичният " върховен " статут на републиката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР