В резултат на двойния натиск наложен от пандемията и войната

...
В резултат на двойния натиск наложен от пандемията и войната
Коментари Харесай

Неизбежен ли е спадът в международната търговия през 2023 г. и 2024 г.?

В резултат на двойния напън натрапен от пандемията и войната се появи нова вълна от протекционизъм с видни признаци тази година; " Новата окопна война ", надпреварата сред западните страни, новата среда на високи лихвени проценти и екологичната рецесия са основни за упования спад в интернационалната търговия; Ниършорингът и предпочитаното превъзмогване на рецесията с покупателната дарба на Запад ще имат съществена роля в ограничението на наклонността към деглобализация през идващите две години.
Признаците за завръщане на протекционизма са видни. Наложеният от Съединени американски щати при започване на тази година постави завършек на десетилетията на интернационален консенсус по отношение на свободната търговия. Месец по-късно, Европейският съюз започва своя (Green Deal Investment Plan).

Основният въпрос е дали фрапантният спад в интернационалната търговия е неминуем в този подтекст. Според разбор на iBanFirst четири съществени фактора ще окажат своето негативно въздействие тази година, само че актуалната икономическа среда ще успее да задържи наклонността към " деглобализацията " на търговията под надзор.

Очакванията са за следен спад последван от застой през идващите две години след рекордната 2022 година, когато интернационалната търговия със артикули доближи .

Според отчет на Международния валутен фонд, оповестен преди Икономическия конгрес в Давос, през 2022 година броят на " бариерите " е надхвърлил историческия си връх:, спрямо по-малко от 500 през 2009 година след финансовата рецесия. През най-протекционистично настроените страни в света са Русия, Бразилия, Китай и Индия, всички с режими, съчетаващи нелиберализъм и протекционизъм. В реалност обаче живеем в свят, в който всички страни ползват " подкрепи " за разнообразни артикули или браншове.

Тази нова вълна на протекционизъм се демонстрира в по-сложен подтекст, който е подбуден в следствие от няколко геополитически, стопански и здравни проблеми. Глобализацията в днешно време наподобява демонстрира своите граници и вниманието е ориентирано към възобновяване на националния суверенитет в няколко стратегически бранша, от храни до полупроводници, пренасяне на производството и съкращаване на веригите за доставки. По-конкретно, нуждата от " къси вериги " във всички области: стратегическа и икономическа форма на протекционизъм вместо чисто комерсиална в допълнение на наклонността към " friend-shoring " в Съединени американски щати.

Четири съществени фактора, които ще окажат негативно въздействие на интернационалната търговия през тази година, са посочени в разбора на iBanFirst:
" Новата окопна война " в Украйна, която се трансформира в част от един дълготраен цикъл
Наред с спиранията в международния превоз, ембаргото, провокирано от спора, визира най-много енергийния бранш. Предизвикателство е и попълването на доставките за идната зима, като интернационалната организация по енергетика не крие риска от опцията за дефицит на газ в Европа през зимата на 2023 -2024 година
Западните страни, които се впуснаха в конкуренция за стратегическа автономност
Пандемията от Ковид-19 и последвалата рецесия, както и зародилият спор в Русия накараха страните с огромни стопански системи като Европа, Китай и Съединени американски щати да премислят своята стратегическа самостоятелност в основни браншове. Приетият от Съединени американски щати Закон за понижаване на инфлацията и капиталовият проект за зелена договорка на Европейски Съюз са единствено забележимите елементи на новия знак за самостоятелност ориентиран към ограничение на външната взаимозависимост.
Финанси и пазари, където високите лихвени проценти са новото обикновено събитие
От позиция на финансовите пазари, високите лихвени проценти с начало начало наложено от Фед през м. март 2022 година и от ЕЦБ през м. юли бяха краят на ерата на свободните пари за неразбираем интервал от време. Според iBanFirst това лято лихвените проценти ще продължат да се покачват доста, като спадове са вероятни най-рано през ноември 2023 г или даже 2024 година
Предизвикателства пред околната среда, където се поражда синергия сред жителите и регулациите
Правителствата стартират да осъзнават казуса с изменението на климата, който провокира мощна вълна на готовност измежду жителите. Основните ограничения включват последователното унищожаване на моторите с вътрешно горене до 2035 година в Европа като част от задачата на Европа да реализира въглеродна индиферентност до 2050 година Европа, ангажимент споделен от Съединени американски щати.

Въпреки това, тези структурни фактори се сблъскват с " проглобализационна " икономическа среда. Според разбора на iBanFirst, главните стопански фактори, които ще лимитират наклонността към деглобализация на търговията са два.
Преориентиране на производството вместо икономическа самоизолация: фокусът наподобява е върху съкращението на веригата за доставки, а не върху преместването.
Склонността на западните страни към пренасяне след пандемията от Ковид-19 от време на време се усложнява от високите разноски. Все по-често стартира да се практикува и по този начин наречения " nearshoring ". 80% от американските компании възнамеряват да съкратят веригите за доставки в бъдеще, по данни на, до момента в който 60% от европейските компании имат желанието да реалокират производството си в родната си страна или в прилежаща до 2025 година, съгласно отчет на. Централна и Източна Европа се счита за един от най-търсените райони, заради по-ниските разноски за труд спрямо тези на западните страни, а и заради географската си непосредственост.
Инфлацията и намаляването на покупателната дарба са главният проблем
През м. март тази година данните за инфлацията демонстрират напъните, които страните поставят, с цел да я сведат до целевото ниво от 2% макар повишението на лихвените проценти - по отношение на прогнозната стойност от 6,9% в еврозоната и към 5% в Съединени американски щати. Кризата по отношение на покупателната дарба, която има отражение върху всяка една от западните страни ги принуждава да насочат напъните си върху стимулирането на вътрешното ползване за сметка на бъдещите вложения и намаляването на дълга. Цялата верига на доставки, без значение от бранша взе участие в конкуренция, с цел да откри допустимо най-евтините решения и да резервира конкурентоспособността си.

Тези фактори поддържат упованията за следен спад последван от застой през идващите две години след рекордната 2022 година, когато интернационалната търговия със артикули доближи 32 трлн. $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР