В резултат е намалял стресът и се е повишила работоспособносттаПрез

...
В резултат е намалял стресът и се е повишила работоспособносттаПрез
Коментари Харесай

4-дневна работна седмица в Нова Зеландия

В резултат е намалял стресът и се е повишила работоспособността
През пролетта на 2018 година компанията Perpetual Guardian по време на изследване решила служащите й да преминат на 4-дневна работна седмица, като им се начислява заплата за 5 работни дни.

След като резултатите от теста, траял 6 седмици, били налице, управлението решило дефинитивно да премине към новата система на работа, оповестява. World Economic Forum.

Изследователите, които са проверявали резултатите от опита, забелязали, че във всички офиси на компанията в Нова Зеландия у служащите е намалял стресът и се е повишила работоспособността. Освен това личният състав престанал да се оплаква от невъзможността да откри баланс сред работата и персоналния живот. Преходът към новия метод на работа към този момент ще бъде по избор. Който желае, може да остане на петдневна работна седмица, само че тогава ще може да идва на работа по-късно и да си отива по-рано, с цел да не попада в запушване и да има повече свободно време.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лис-Голоуей назовава резултатите от опита „ доста забавни “ и счита да сътрудничи с корпорациите, които учат новите модели за работа в актуалните офиси.

Този опит повдига въпроси за продуктивността на труда и културата на дългия работен ден, а също и за отношението към почасовия труд. Едно обаче е ясно – дългите работни часове не значат наложително огромна продуктивност.

Например Южна Корея е с един от най-ниските индикатори по продуктивност на труда без значение от дългия работен ден. Аналогична е обстановката в Европа – в Гърция работят доста часове, само че продуктивността им е доста ниска.

Япотия – също образец за страна, в която се работи дълго, което не се отразява на растежа на продуктивността. Сега страната приема ограничения за редуциране на часовете за труд, като една от тях е прекъсването на тока в офисите в края на работния ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР