В региона на EMEA се наблюдава активно полагане на подводни

...
В региона на EMEA се наблюдава активно полагане на подводни
Коментари Харесай

Международните интернет канали достигнаха 3,9 Pbps


В района на EMEA се следи интензивно полагане на подводни интернет кабели
(снимка: CC0 Public Domain)

Обновена карта на подводните интернет кабели в света демонстрира увеличение на пропускателната дарба на интернационалните канали. Към началото на 2023 година са налични 529 кабела и 1444 наземни станции по целия свят. Картата, основана от TeleGeography, демонстрира също хъбове, които комбинират няколко кабела, имена на снабдители, ширини на каналите и други данни.
още по темата
В района на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) се следи интензивно полагане на подводни кабели, демонстрира. Много страни, както в Африка, по този начин и в Близкия изток, получават нови благоприятни условия посредством плановете Equiano и 2Africa. Докато Марсилия остава преобладаващия интернет порт в Средиземно море, оборудванията в Барселона, Генуа и Крит нарастват по значимост и резистентност.

Азиатско-тихоокеанският район обичайно се нуждае от мощна кабелна инфраструктура и по тази причина не е изненадващо, че в интервала 2022-2024 година възнамерява да пусне в употреба нови подводни кабели на стойност 6 милиарда $ – те ще свързват Азия и Океания. Някои кабели в района ще следват неповторими направления. Например Echo и Bifrost ще обезпечат директна връзка от Сингапур до Съединени американски щати, до момента в който Apricot ще свърже Япония и Сингапур за първи път посредством маршрут на изток от Филипините.

В Северна Америка новите кабели ще се появят както на източното, по този начин и на западното крайбрежие, с планувани портове в Канада и Мексико за транстихоокеанския маршрут. Предвижда се полагане на нови кабели във Флорида. Освен неотдавна пуснатия в употреба кабел EllaLink, подводните направления за данни от Южна Америка обичайно са свързани със Съединени американски щати. Тази наклонност ще продължи с активиране на кабелите Firmina, Carnival Submarine Network-1 и AMX-3/Tikal.

Наличната честотна лента на интернационалните канали, употребявани от мрежовите оператори, съвсем се удвои от 2020 до 2022 година, достигайки 3,9 Pbps, отбелязва TeleGeography. Почти 82% от потенциала на междурегионалните направления се падат на Съединени американски щати и Канада. В същото време Съединени американски щати последователно губят водещата си роля, защото от ден на ден нови кабели свързват непосредствено други райони на света – Европа с Африка, Близкия изток и Азия, с помощта на което се развива и „ евроцентричният ” модел.

Но макар дейното развиване на подводната инфраструктура, има доста проблеми, свързани с обезпечаването на нейната работа. Подводната инфраструктура е изложена на голям брой закани, заради изменението на климата, а политическите проблеми в някои райони затрудняват полагането и употребата на кабели. Обединеното кралство даже закупи специфичен транспортен съд за отбрана на подводни кабели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР