В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 16

...
В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 16
Коментари Харесай

Ето как Европейската комисия ще се бори с расизма

В речта си за положението на Съюза, произнесена на 16 септември 2020 година, ръководителят Урсула фон дер Лайен съобщи: Напредъкът в битката с расизма и омразата е уязвим — мъчно се извоюва, а доста елементарно се губи. Затова в този момент е моментът за смяна. Сега е моментът да се построи един в действителност антирасистки Съюз — който не просто осъжда деянията, а и ги глоби. За да постави основите, Комисията показва проект за деяние.

В речта си за положението на Съюза за 2020 година ръководителят Фон дер Лайен разгласи нов проект за деяние на Европейски Съюз за битка с расизма, в който се дефинира набор от ограничения за идващите пет години. Наред с другото, Комисията ще подсигурява, че страните членки ползват напълно съответното законодателство на Европейски Съюз и ще укрепи в допълнение правната рамка, в случай че е належащо. По-специално това би могло да се случи в областите, които към момента не са обхванати от законодателството за битка с дискриминирането, като да вземем за пример правоприлагането. Също по този начин Комисията приканва страните членки да употребяват в оптималната степен всички принадлежности, с които разполагат, по-специално плануваното финансиране по линия на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз и инструмента Next Generation EU. Планът за деяние ще сплоти участници от всички равнища за по-ефективна битка с расизма в Европа, включително посредством приемането на национални проекти за деяние против расизма.

Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за полезностите и прозрачността, сподели: Стигнахме до миг, в който би трябвало действаме. Протестите изпращат ясно обръщение — смяната би трябвало да се случи в този момент. Няма да бъде елементарно, само че би трябвало да има смяна. Ще работим старателно за това и няма да се поколебаем да укрепим законодателството, в случай че е належащо. Самата Комисия също ще приспособява политиката си за наемане на работа, с цел да може тя да отразява по-добре европейското общество.

Комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали уточни: В демократичните общества няма място за каквато и да било расова дискриминация и расизъм. Всички ние би трябвало да се стремим към общества, които се афишират срещу расизма. С сегашния проект за деяние признаваме, че освен обособени лица демонстрират расизъм — расизмът е и структурно събитие. Следователно е належащо да се борим с него на всички равнища на ръководството, с цел да реализираме поврат. Ето за какво, наред с другото, ще обърнем внимание на правоприлагането, обществените настройки, стандартите и паниките от икономическо естество и ще насърчим страните членки да одобряват свои проекти за деяние за битка с расизма.

Необходими са спомагателни дейности: съгласуваност, повишение на осведомеността и използване на националното законодателство и законодателството на Европейски Съюз

В проекта за деяние на Европейски Съюз за битка с расизма за интервала 2020—2025 година е разгласен набор от дейности за справяне с расизма чрез правото на Европейски Съюз, само че и посредством други средства — работа с страните членки, в това число с правоприлагащите органи, медиите и гражданското общество, пълноценно потребление на наличните и бъдещите принадлежности на Европейски Съюз и анализиране на човешките запаси на самата Комисия. Също по този начин в проекта за деяние се приканва за:

- по-добро използване на правото на Европейски Съюз — Европейски Съюз разполага със солидна правна рамка за битка с дискриминирането, расизма и ксенофобията, само че е налице ясна потребност от преоценка на тази рамка и набелязване на възможни пропуски, които да се отстранят. През 2021 година Комисията ще рапортува за използването на Директивата за расовото тъждество и ще предприеме дейности по вероятно законодателство до 2022 година Комисията ще подсигурява също цялостно и вярно транспониране и осъществяване на Рамковото решение за битка с расизма и ксенофобията, в това число посредством производства за определяне на нарушения;

- по-тясно съдействие — Комисията ще назначи координатор за битката с расизма и ще започва постоянен разговор със заинтригуваните страни, които ще се срещат най-малко два пъти годишно. Координаторът ще реализира тясна връзка с лица с малцинствен породист или етнически генезис и ще взаимодейства с страните членки, Европейския парламент, гражданското общество и университетските среди за усилването на ограниченията на политиката в региона на антирасизма;

- обективна полицейска интервенция и отбрана — с поддръжката на организации на Европейски Съюз, като Агенцията за главните права (FRA) и Агенцията за образование в региона на правоприлагането (CEPOL) страните членки се предизвикват да усилят напъните си за попречване на дискриминационните настройки измежду правоприлагащите органи и да засилят надеждността на правоприлагащата активност за битка с закононарушенията от омраза;

- усилване на дейностите на национално ниво — страните членки се предизвикват да одобряват национални проекти за деяние за битка с расизма и расовата дискриминация до края на 2022 година До края на 2021 година Комисията, взаимно с национални специалисти, ще дефинира главните правила за правенето на ефикасни национални проекти за деяние и ще показа първия отчет за напредъка до края на 2023 г.;

- по-голямо разнообразие измежду чиновниците на Европейски Съюз — Комисията ще предприеме стъпки за доста повишение на представителността измежду нейните чиновници посредством ограничения, ориентирани към набирането и подбора на личен състав. Другите институции на Европейски Съюз са приканени да подхващат сходни стъпки.

Сред останалите ограничения, посочени в проекта за деяние, са: повишение на осведомеността и предприемане на дейности против расовите и етническите стандарти посредством потреблението на медиите, образованието, културата и спорта и възстановяване на събирането на данни с разбивка по породист или етнически генезис. Комисията ще сложи началото на годишно установяване на европейска столица или европейски столици на приобщаването и многообразието и ще провежда среща на върха по въпросите на расизма напролет на 2021 година

Следващи стъпки

Изпълнението на дейностите, показани в проекта за деяние, ще предстои на мониторинг, напредъкът ще се рапортува и дейностите ще бъдат приспособени, когато е належащо. Комисията приканва Европейския парламент постоянно да разисква и да поддържа осъществяването на проекта за деяние и Съвета да одобри изводи по отношение на дейностите на страните членки за попречване и битка с расизма.

Дискриминацията, учредена на породист или етнически генезис, е неразрешена в Европейски Съюз. Въпреки това такава дискриминация продължава да съществува в нашето общество и над половината от европейците са на мнение, че дискриминирането е необятно публикувана в тяхната страна. Според Агенцията на Европейски Съюз за главните права (FRA) 45 % от хората от африкански генезис, 41 % от ромите и 39 % от хората с генезис от страна, ситуирана на юг от Сахара, са се сблъсквали с такава дискриминация. 11 % от евреите са се почувствали дискриминирани поради това, че са евреи.

Европейски Съюз разполага с правна рамка, включваща Директивата за расовото тъждество и Рамковото решение за битка с расизма и ксенофобията. Неотдавнашни събития, при които нескрито излязоха расови напрежения, провокираха безпокойствие, че правната отбрана против расовата, религиозната и етническата дискриминация не се ползва дейно. Това е обвързвано и с безпокойствие за взаимоотношенията сред правоприлагащите органи и малцинствата. След речта на ръководителя Фон дер Лайен, в която бе насочен апел за повече дейности, колегиумът на членовете на Комисията организира на 24 юни систематичен спор под надпис „ Срещу расизма и за по-голямо разнообразие и тъждество в Европейския съюз “. Тогава ръководителят акцентира, че това е началото на полемиката и на съответни дейности, включително и проект за деяние.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР