В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на

...
В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на
Коментари Харесай

Брюксел обмисля приемането на европейски закон за свободата на медиите

В тирада, произнесена пред комисията по просвета и обучение на Европейския парламент през вчерашния ден, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна вероятността за приемане на Европейски закон за свободата на медиите. Предложението идва на фона на възходящата угриженост за в Централна и Източна Европа. Бретон загатна “тревожното развиване “ за свободата на печата и медийния плурализъм съответно в Полша, Унгария, Словения и Чехия, написа Euractiv, представен от.
Полша и Унгария от години са в несъгласие с Брюксел поради неуважение на върховенството на закона. И в двете страни държавните управления се стремят да слагат медиите под надзор. В Словения, която поема ротационното председателство на Европейски Съюз на 1 юли, министър-председателят Янез Янша управлява целенасочени акции против избрани осведомителни организации като СТА, а също по този начин и непосредствено против самите публицисти. Европейският съюз за радио и телевизия разгласи по-рано този месец, че публичните медии в Чехия са под опасност.
 Амнести: България с най-нисък стандарт на независимост на медиите в Европейски Съюз Амнести: България с най-нисък стандарт на независимост на медиите в Европейски Съюз
Свободата на медиите и свободата на сдружаване се утежниха още повече, когато управляващите се насочиха към публицисти и критици и започнаха...
В понеделник “Репортери без граници ” разгласява своя Световен показател за независимост на медиите. Докладът акцентира възходящите разлики в границите на Европейски Съюз при даването на главните свободи на медиите. “Аз имам вяра, че би трябвало да подготвим европейски Закон за свободата на медиите, който да добави нашия законодателен боеприпас, с цел да подсигуряваме, че свободата на медиите и плурализмът са стълбовете на нашите демокрации “, съобщи френският комисар. Европейският закон за свободата на медиите би трябвало да надгражда настоящото законодателство на Европейски Съюз, по-специално Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, с цел да укрепи потенциала на Европейски Съюз за наблюдаване и санкциониране на дейности, които лимитират или накърняват свободата на медиите. Той също по този начин би трябвало да създаде обща рамка за ръководство на публичните медии, с цел да се опълчи на политизирането на тази услуга и да насърчи многообразието и плурализма в медийния бранш.
Още през декември Европейската комисия разгласи План за деяние в поддръжка на възобновяване и трансформацията на медийния и аудиовизуалния бранш. Планът има за цел да активизира запаси в поддръжка на възобновяване на бранш, който е от главно значение за демократичния развой и е помалко обиден от рецесията с пандемията от COVID-19. Трябва да се вземе поради и обстоятелството, че финансирането на медийния бранш с евросредства няма да е от огромна изгода, в случай че не се подсигурява сигурността на публицистите. Неотдавнашното ликвидиране на гръцкия публицист Йоргос Карайвас беше трагично увещание, че сигурността на публицистите не може да се приема за даденост. В тази връзка Комисията приготвя рекомендация да призове държавите-членки да подсигуряват по-адекватен метод сигурността на публицистите. Това обаче ще зависи от националните политици и правоприлагащите органи, с цел да се подсигурява, че публицистите могат да работят свободно и безвредно. Както акцентира анализът на “Репортери без граници ”, оскъдните резултати от полицейското следствие и правосъдните производства след убийствата на репортерката от Малта Дафне Каруана Галиция и словакът Ян Куциак способстват за основаването на възприятие за безотговорност за закононарушения против публицисти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР