В реалния свят маховикът е механично устройство, което съхранява енергията,

...
В реалния свят маховикът е механично устройство, което съхранява енергията,
Коментари Харесай

Uber, DoorDash и подобни фирми не могат да се противопоставят на законите на капитализма

В действителния свят маховикът е механично устройство, което съхранява силата, която се основава по време на въртене. В Силициевата котловина това значи нещо друго - бизнес с непрекъснато придвижване, който освен работи постоянно, само че и се самоусилва. Благодарение на мощните мрежови резултати съгласно теорията цифровата платформа става по-привлекателна, защото притегля повече консуматори, което я прави още по-привлекателна и така нататък Крайното положение е начинание, което е събрало задоволително сила, с цел да генерира тонове пари.

Изплащането на един от най-богато финансираните залози през последното близо десетилетие се върти към това дали компаниите за шерване на пътувания и доставки - които в миналото са били част от нещо, известно като " стопанска система на шерване ", само че са по-добре разказани като " стопанска система на маховика " - в действителност в миналото могат да изпълнят своето опияняващо заричане. Резултатът ще има значение за по-голяма част от рисковите капиталисти, които поддържаха техния напредък. Дали тези маховици в действителност набират неудържима инерция също е от интерес за регулаторите, обезпокоени от склонността на технологиите към бизнес модели, които печелят всичко, да не приказваме за служащите, на които се заплаща въз основата на свършена работа, хванати в нейните зъбци.

Помислете за резултатите на Uber и DoorDash, надлежно най-големите западни приложения за шерване и доставка. Изкривяващите резултати от пандемията - която съществено ограничи шерването на пътувания, само че даде огромен подтик на доставката на храна - изкривиха техните бизнес модели през последните месеци. Въпреки това оптимистите ще са видели доста, с цел да ги развеселят. На 4 ноември Uber разгласи, че най-сетне е печеливша, въпреки и единствено съгласно ласкавия индикатор за " поправената брутна облага преди заплащане на налози, лихви и обезценка ". Силните данни за третото тримесечие от DoorDash, които бяха оповестени на 9 ноември, биха могли да подбуден така и така мощно повишаване в акциите й (фирмата също по този начин разгласи придобиването на Wolt, финландска компания за доставка на храна, за 8 милиарда долара).
По-дълбок взор
Но погледнете по-дълбоко и се натрупват доказателства, че бизнес маховиците не се опълчват на законите на капитализма. Парите, вложени за построяването им, напомнят железопътната фикс идея измежду другите минали спекулативни вложения. Деветте компании, които са станали обществени до момента - Uber, неговият американски съперник Lyft; Didi, китайско приложение за шерване на пътувания; и шест компании за доставка, от DoorDash и Delivery Hero, които са основани в Берлин, до китайската Meituan и индийската Zomato - дружно събраха повече от 100 милиарда $. В множеството случаи капиталът имаше за цел да даде подтик на тези мрежови резултати и да трансформира пазарната доминация в самоизпълняващо се знамение. Привидно бездънни ями от парите на вложителите отидоха за субсидиране на пътувания и увеличение на доставките. Това стигна до неуместни обстановки: една пицария можеше да прави пари, като поръча лична храна на понижена цена в DoorDash (която по-късно изплащаше постоянната сума). За да оправдаят сходно разсипничество, заинтригуваните страни показаха големия " общ адресируем пазар ", различен известен термин в Силициевата котловина. Бил Гърли от Benchmark, ранен вложител в Uber, твърди през 2014 година, че компанията може да се бори за до 1.3 трлн. $ потребителски разноски, в случай че някой я види като опция на собствеността на автомобил.
Реклама
В съпоставяне с сходни визии стопанската система на маховика се оказа отчаяние. Разбира се, деветте изброени фирми-маховик към момента порастват добре - приблизително 103% през последния си регистриран интервал в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Това изяснява за какво общо те са на стойност близо 500 милиарда $. Но те не са самолевитиращи. Нито пък са печеливши. Продажбите на групата компании доближиха 75 милиарда $ през последните дванадесет месеца и оперативната загуба до съвсем 11.5 милиарда Както са разкрили компаниите, техните бизнеси са по-малко безконечни мотори, в сравнение с махови колела в действителния свят, които неизбежно губят сила от търкане, споделя Джонатан Кни от Columbia Business School и създател на книга, озаглавена The Platform Delusion. Мрежовият резултат в действителност се оказа доста по-слаб от предстоящото. Много консуматори превключват сред Uber и Lyft. Шофьорите също се движат сред тях или към приложенията за доставка, според от това кой модел предлага най-хубавото възнаграждение. Тази мощ на договаряне от двете страни значи, че системата в последна сметка не се самоусилва.

Технологията също се оказа по-малко потребна от предстоящото. Данните, събрани от компаниите, оказват помощ за усъвършенстване на техните интервенции, само че не са решаващият фактор, на който някои се надяваха. Регулаторите не престават да оказват напън. В Лондон принудиха Uber да заплаща на водачите минимални заплати и пенсии. В Сан Франциско ограничиха таксите, които DoorDash може да начисли на заведенията за хранене за доставка на храната им.
По-малък оптимизъм за вложителите
Дългият път на Uber към прекъсване на загубите би трябвало да понижи оптимизма на вложителите. Компанията извлече облага 8 млн. $ при доходи 4.85 милиарда $. Това изключва значими разноски, които е малко евентуално да изчезнат. Компанията изпълзя от алената зона най-много посредством понижаване на разноските, обособяване на софтуерни активи като самостоятелния си авто бизнес, начисляване на по-високи цени и увеличение на своя " тейк % " - делът от цените, който резервира. В резултат на това Uber към този момент не е по-евтин - и постоянно даже е по-скъп от стандартните таксита, доста от които могат да бъдат извикани посредством приложения в наши дни. Нещо повече - компанията към този момент е по-скоро услуга за доставка, в сравнение с приложение за пътешестване: Uber Eats генерира повече от половината от продажбите. Добавете другите му по-нови и към момента надалеч по-малки услуги, като да вземем за пример хранителни артикули и доставка на пакети, и Uber наподобява доста повече като логистичен конгломерат от остарялата стопанска система, в сравнение с софтуерна компания от ерата на метавселената, която заслужава пазарна капитализация над 85 милиарда $.

DoorDash, чиито доходи са нарастнали повече от четири пъти от последното тримесечие на 2019 година, се очакваше да пострада, защото повече хора вечерят на открито, само че приходите се задържаха през последното тримесечие на близо 1.3 милиарда $, макар че чистите загуби се удвоиха до 101 млн. $ в съпоставяне със същия интервал преди година. Независимо от това вложителите тласнаха компанията до високата оценка 65 милиарда $, което е 101% повече от излизането на пазара през декември. Това носи триумф на новите пазари, на които неотдавна навлезе, в това число хранителни артикули и храна за домашни любимци, и допуска, че може да убеди заведенията за хранене да заплащат повече, с цел да показват своите артикули високо в приложението си.
Реклама
Истинските бизнес маховици съществуват. Производителите на програмен продукт са съумели да " заключат " потребителите и по този метод да генерират брутни маржове нормално над 70%. Привлечени от обещанието за благосъстояния, рисковите капиталисти се надяват против всяка вяра да намерят вести. Те към този момент наливат пари в идващото потомство кандидати за маховик: започващи компании с незабавна доставка, които оферират осъществяване на поръчката за 30 минути или по-малко. Потребителите, които събират купони в градове като Ню Йорк, към този момент получават най-малко една седмица хранителни артикули на безценица от услуги като Buyk, Fridge No More и Gopuff. В последна сметка първенците на този вид компании дават обещание, че тяхната стопанска система ще бъде доста по-добра от тази на Uber или DoorDash. В стопанската система на маховика вярата и шумът са безконечни, най-малко до момента в който лихвените проценти остават ниски и капиталът е всъщност свободен.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР