В разгара на лятото правителството даде на концесия поредните два

...
В разгара на лятото правителството даде на концесия поредните два
Коментари Харесай

Даде ли правителството част от улица в Поморие на концесия като плаж?


В разгара на лятото държавното управление даде на концесия следващите два морски плажа.

Едната концесия е за плаж "Къмпинг Черноморец ". Той е предан за период от 20 година на "МРГ Билд " ЕООД, която е еднолична благосъстоятелност на предприемача Ненчо Михалев.

По-интересна е другата концесия – за плажа "Поморие изток ", в която попадна и част от крайморската улица "Крайбрежна " дружно с построените търговски обекти. Заради този проблем кметът на Поморие Иван Алексиев (ГЕРБ) води правосъден спор с Министерството на туризма. От оповестените документи по случая излиза наяве, че параметрите на концесията не са променяни и част от улицата най-вероятно отива за стария- нов концесионер.

Плажът "Поморие изток " се дава на концесия на компания "Ауто Фактор " ЕООД за период от 15 години. Компанията е обвързвана с сегашния концесионер на плажа "Ирида 71 ", излиза наяве от оповестените документи в Търговския указател. Това е трета концесия за "Ауто Фактор ", откакто през третия мандат на Бойко Борисов компанията получи централния плаж на Созопол и плажа "Несебър юг ".

Секретарката на кмета на Поморие сподели пред Mediapool, че той ще разяснява случая откакто се запознае с държавното решение, за което научава от медията. От Министерството на туризма все още няма формален коментар и не е получен отговор на запитването на Mediapool. Министърът на туризма Николина Ангелкова също не беше открита.

Плажен шлем за "Ауто Фактор "

От прессъобщението на Министерския съвет не излиза наяве дали част от улица "Крайбрежна " попада в отдадената на "Ауто Фактор " концесия, както твърдеше кметът на Поморие.

От документите, оповестени на уеб страницата на Министерството на туризма, не е видно да са правени промени в в началото оповестената концесионна процедура през септември 2018 година В Националния концесионен указател пък процедурата изобщо не беше открита, по този начин както е установил и Върховният административен съд. Поради тази причина е мъчно да се откри изрично дали има някаква смяна в параметрите и дали в последна сметка високите наеми от заведенията и комерсиалните обекти на ул. "Крайбрежна " ще продължат да отиват при концесионера, както е сега, или ще пълнят бюджета на общината.

Според оповестените документи "Ауто Фактор " получава на концесия за 15 години морски плаж "Поморие изток " с обща повърхност от 77 733 кв. м.

От дейната плажна повърхност са изключени някои елементи – тази, която е заета от обекти на инфраструктурата (3892 кв. м), площта, заета от брегоукрепителни уреди (15 833 кв.м), скалист плаж (967 кв.м), затревена повърхност (5124 кв.м) и площта на сивите пясъчни дюни (11 804 кв.м). Така дейната плажна повърхност става 40 113 кв. м, а бреговата линия е 2330 метра.

Инвестициите, които ще направи концесионерът "Ауто Фактор ", са в размер на 583 776 лева Цената на един чадър и на един шезлонг на плажа ще е по 7 лева

Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година ще се дефинира по методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 8 на 100, е посочено в държавното известие.

В мандата на кабинета "Борисов 3 ", компанията "Ауто Фактор " се оказва любимец без конкуренция в концесионните процедури по южното Черноморие и печели всяка една, на която се яви.

Първо през март 2018 година "Ауто Фактор " взе за 15 години плажа "Несебър – юг " с ангажимент да влага близо 5 млн. лева в "мерки за запазване на околната среда и предпазените територии на плажа ". Концесионната такса, която сдружението би трябвало да заплати за 2018 година, възлиза на 368 хиляди лева и е с 8000 лева повече по отношение на година по-рано, излиза наяве от финансовия му доклад.

През октомври 2018 година "Ауто Фактор " взе за 20 години и централния плаж на Созопол с заричане да влага 381 720 лева

Кой стои зад "Ауто Фактор "?

Едноличен притежател на капитала на "Ауто Фактор " е Кирил Георгиев Спасов. При основаването си компанията е била благосъстоятелност на "Финанс фактор ", която се ръководи от Радостин Бързанов, прочут още като Радо Слънцето. Според изявления в медиите, той е някогашен телохранител на починалия необут от някогашната силова формация ВИС Васил Илиев, а по-късно и на брат му Георги.

Във финансовия си доклад за 2018 година компанията "Ауто Фактор " показва, че има съгласуваност с компанията "Ирида 71 ", която е актуалният концесионер на плажа "Поморие изток ", чийто контракт изтича в края на септември тази година. "Ирида 71 " печели концесията през далечната 1999 година и тогава е благосъстоятелност на Надя Иванова - половинката на убития през 2002 година Димитър Димитров–Маймуняка, един от основателите на групировката ВИС, и Радостин Бързанов (Радо Слънцето).Днес съучастник на Иванова е Кирил Спасов.

Предметът на активност на "Ауто Фактор " е превоз и търговия с коли. Капиталът на компанията е 5000 лева

За 2018 година "Ауто Фактор " регистрира доходи от малко над 1 млн. лева, като главната част от тях са от плажа в Несебър. Приходите от чадъри и шезлонги са 605 хиляди лева, а от търговски обекти – 449 хиляди лева Отчита и вложения от четвърт милион лв. в чадъри, шезлонги и шалтета и облага от 100 хиляди лева Година по-рано оборотът на компанията е бил малко по-мълк - 968 хиляди лева, само че облагата ѝ е била по-висока – 335 хиляди лева, видно от финансовия доклад на сдружението.

Завръщането на Ненчо Михалев на къмпинг "Черноморец "

За концесионер на плажа на "Къмпинг Черноморец " държавното управление дефинира "МРГ Билд ", която е еднолична благосъстоятелност на предприемача Ненчо Михалев.

В последните пет години той е имал конфликти с досегашния наемател на плажа - "Акра Лидо " на Милен Янков, написа локалната електронна медия "Флагман.бг ". Според изданието компании на Михалев стопанисват огромна част от парцелите наоколо до плажа - половината паркинг, както и зелените площи.
Концесията с "МРГ Билд " за плажа на къмпинг "Черноморец " е за период от 20 години. Компанията дава обещание да влага 571 950 лева за възстановяване на достъпа до морския плаж.

За целия период на контракта за концесията цената за един чадър ще бъде в размер до 6 лева, толкоз ще коства и един шезлонг на плажа.

Общата повърхност на концесията на плаж "Къмпинг Черноморец " е 4042 кв. м, от които дейната плажна повърхност е 3445 кв. м, а бреговата линия е 572 метра.

Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 21.50 на 100.

За последната финансова година – 2018 няма оповестен доклад в Търговския указател от "МРГ Билд ". За 2017 година сдружението не е имало доходи и е натрупало загуби, които общо с тези за минали интервали възлизат на 63 хиляди лева /mediapool.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР