В разгара на делота за фалираната Корпоративна търговска банка, синдиците

...
В разгара на делота за фалираната Корпоративна търговска банка, синдиците
Коментари Харесай

Пазарят сградата на Корпоративна търговска банка на площад „ Гарибалди“

В разгара на делота за фалираната Корпоративна комерсиална банка, синдиците й Ангел Донов и Кристи Маринова са хукнали да търсят наемател на постройката на столичната ул. „ Граф Игнатиев “ № 10 (на площад „ Джузепе Гарибалди “). Те са почнали процедура за отдаване чартърен на част от централния офис на някогашната КТБ, оповестява пресслужбата им.

Това не е първата сходна процедура, посредством която синдиците се пробват да харижат някому емблематичната постройка. В средата на август предходната година представители на Централната изборна комисия вървяха да я огледат. Очевидно обаче работата се е разсъхнала, тъй като ЦИК продължава да "живее " в постройката на Народното събрание на пл. „ Княз Александър І “ (бившият бастион на Централен комитет на БКП).

Сега се търси нов наемател - за сутерена, за първия и втория етаж на постройката на "Гарибалди ". Задачата е много комплицирана, защото пространствата на светлите етажи са предопределени и към момента се употребяват за типично банкови действия.

Сутеренът е подземен и в него са двата трезора - банковият и частният (т.е. касетите). Плюс няколко други пространства - спомагателни и санитарни, за които доста мъчно биха се намерили независими наематели.

Първият (партерен) етаж е разпределен по този начин: салон за клиенти, салон за чиновници, касов възел с три работни места и преддверие, два офиса, помещение за деловодство, две приемни за обслужване на клиенти, преброително помещение, централно входно помещение от ул. „ Иван Н. Денкоглу”, пространства за защита, както и други спомагателни и санитарни пространства. Етажът разполага с вход от ул. „ Граф Игнатиев”, както и с вход от ул. „ Ангел Кънчев”.

На втория етаж има вестибюл, централно стълбище, две заседателни зали с тераси, осем кабинета, два офиса, стая за отмора, помещение за сървър, два санитарни възела и други спомагателни пространства.

Очевидно, обявяваните от време на време търгове за разпродаване на активите на ликвидирания трезор не съумяват да донесат нужните средства за изхранването както на синдиците на КТБ, по този начин и на техните сътрудници, "призвани " да разпродадат имуществото на банкрутиралите след краха на банката търговски сдружения. И сигурно няма по какъв начин да е иначе, откакто последните обявления за търгове и разпродажби удостоверяват неписаното предписание, че имуществото на КТБ би трябвало да бъде подарено за смехотворни пари.

Така да вземем за пример, съгласно едно от последните известия за „ продажба посредством директно договаряне на недвижими движимости " (офис техника), търсеният "приход " е... 40% от цената на въпросните движимости съгласно формалните оценители. Пазарлъкът започва на 20 ноември и завършва на 9 декември. Евентуално...

Друг образец: на 19 ноември ще бъде пуснат за продажба банков офис в Харманли, с обща повърхност 270 кв.м. и пазарна оценка от 227 300 лв.. "Щенията " на синдиците обаче са много по-скромни и директното договаряне с евентуалните купувачи стартират от нищо и никаквите 56 825 лева (25% от цената му).

Същата работа е и с кредитните експозиции на другите сдружения, някои от тях обезпечени с съществено имущество: те ще се продават до края на месеца на цени от 10 до 30 на 100 от първичната им оценка.

Едва ли към този момент за някого е загадка какъв е процентът на възвръщаемост на средствата към банката, след стотиците обявявани на търгове и предостатъчно „ преоценени “ активи. Запознати с тематиката настояват, че той мъчно надвишава 15-20 на 100 от първичните им оценки.

Сега остава да разберем и кой, по кое време и против каква сума ще се нанесе в централата на банката, в случай че изобщо тази информация стане обществена след привършване на процедурата!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР