В рамките на работно посещение в Скопие, министърът на външните

...
В рамките на работно посещение в Скопие, министърът на външните
Коментари Харесай

Работно посещение на министър Милков в РСМ

В рамките на работно посещаване в Скопие, министърът на външните работи на Република България господин Николай Милков, дружно с министъра на външните работи на Република Северна Македония господин Буяр Османи, откри бизнес конгрес под наслов „ Един милиард и по-нататък “.

На събитието, което се организира под егидата на двамата министри, участваха повече от 150 представители на бизнеса и комерсиалните камари на двете страни. Беше маркирано прекосяването на символичната границата от 1 милиард евро стокообмен за 2022 година, което се случва за първи път в връзките сред България и Северна Македония.

Министър Милков акцентира, че икономическото съдействие ще способства за постигането на основни европейски цели като Зеления и цифровия преход и означи, че енергийната и инфраструктурна съгласуваност са основни предпоставки за развиване на сполучлив бизнес и за резистентност по време на рецесии. В тази връзка посочи, че напъните за осъществяване на Коридор 8 би трябвало да продължат.

Министърът означи, че протичащите процеси в двустранните връзки не са еднопосочни, само че взаимните прояви като бизнес форума способстват за създаване на положителна атмосфера и одобряване на добросъседски връзки.

Той прикани за придържане към позитивния дневен ред и осъществяването на взаимните задължения по Договора за добросъседство и неговите Протоколи. Подчерта, че част от тези старания съставлява обезпечаването на спокойна и безвредна среда за действието на българските клубове, които имат капацитета да се трансфорат в мост на другарство.

По-късно денем господин Николай Милков и господин Буяр Османи организираха взаимно честване на значима персона от общата история на двете страни – Св. Климент Охридски. Събитието е резултат от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси и се провежда според постигнатите договорености през месец юли от т.г. Министър Милков повтори поредната поддръжка на България за работата на Съвместната комисия, като опити за възпрепятстване на нейната работа ще бъдат обсъждани като опити за нарушение на добросъседските връзки.

Двамата министри поставиха венци и цветя пред паметника на Св. Климент Охридски и разгледаха библиотеката, носеща името на светеца, като българската делегация замени с шефа й книги.

В Скопие министър Милков организира среща с ръководителя на Народното събрание на Северна Македония господин Талат Джафери, на която бяха разисквани разнообразни аспекти на двустранните връзки.

Посещението продължи с аудиенция на Института за слухова, речева и гласова рехабилитация, където със средства, отпуснати по програмата на Република България „ Помощ за развиване “, е закупен единственият по рода си в Северна Македония клиничен аудиометър. Стойността на плана е 22 300 евро и има за цел обезпечаване на изцяло оборудван кабинет за аудиометрия, който да се употребява за обзор и определяне на разнообразни разновидности на вербална патология при деца и възрастни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР