В рамките на държавното посещение в Туркменистан са били осъществени

...
В рамките на държавното посещение в Туркменистан са били осъществени
Коментари Харесай

Министър Петкова: „Росатом“ официално иска да участва в проекта АЕЦ „Белене“

В рамките на държавното посещаване в Туркменистан са били осъществени две благоприятни условия за разискване на връзките на България с азиатската страна - съвещание на междуправителствената комисия и присъединяване в първия Каспийски стопански конгрес, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Туркменистан е четвърта в света по ресурси на природен газ. Това е Каспийският район, на който ние извънредно доста разчитаме, с цел да осъществяваме своите цели за диверсификация “, разяснява Петкова пред Българска национална телевизия.

Енергийният министър сподели, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е попречил доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил организиран през предходната година.

При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат разисквани другите разновидности на експертно равнище и по-късно да бъде преценено кой от тях може да бъде осъществен.

Медведев: Русия и България ще завоюват при съчетаване на капацитетите на Черноморския и на Каспийския район

Срокът за подаване на заявление на всички компании, които биха желали да осъществят АЕЦ " Белене ", е 19 август.

„ От страна на " Росатом " е доказано желанието за присъединяване в реализацията на плана АЕЦ " Белене ", само че, несъмнено, чакаме крайната дата - 19 август, когато ще забележим всички заявки на фирмите, които желаят да вземат участие в реализацията на този план “, изясни Петкова.

Тя не счита, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, в случай че " Росатом " завоюва плана.

„ За нас е значимо да успеем да осъществяваме нашата концепция за реализиране на плана АЕЦ " Белене ", тъй като той ще бъде нужен и от позиция на енергийната сигурност на страната в идващите години “, добави енергийният министър. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР