В работната група в социалното министерство по изготвяне на проектозакона

...
В работната група в социалното министерство по изготвяне на проектозакона
Коментари Харесай

Отново спорове в работната група за закона за хората с увреждания

В работната група в общественото министерство по правене на проектозакона за хората с увреждания породи спор по критериите за установяване на национална представителност на организациите на хората с увреждания. В съвещанието участваха протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова, съобщи националното радио.

Тя разяснява критериите за представителност на организациите на и за хората с увреждания: " Трябва да има изясненост - по какъв начин ставаш национално внушителен. Много високо е вдигната летвата, тъй че да си остане за един дребен кръг организации, да вземем за пример условието да имаш структури в 92 български общини. Няма по какъв начин една неправителствена организация да има структури в 92 български общини ".

На собствен ред ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева съобщи: " Говорим само, може ли жестоко да се изразя, стани да седна. Въпросът, който сложиха сега, е да не са тези организации, а да са други ".

По-рано през днешния ден Мая Манолова заяви, че има доближаване на позициите с настояванията на протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана и специалистите в Социалното министерство по проектозакона.

" Приближаваме се, само че по този начин или другояче това не са претенции, които са се появили сред двете разисквания, това са нашите претенции през цялото време. Индивидуалната оценка, в която няма компромис, помощните средства и медицинските произведения във връзка с които няма компромис, персоналната помощ, във връзка с която няма компромис, наличната среда, трудовата терапия и трудовата претовареност и критериите за представителност на организациите, тъй че да се отвори входът и да не бъде единствено за един стеснен кръг, дребен кръг ", добави Манолова.

" Голямата промяна занапред следва. Този закон просто прави едно малко трасе с всички тези неща, които включва, само че желаеме да е ясно на обществото, че до момента в който не се направи промяна в ТЕЛК, който въпреки всичко е съществена база за финансиране на хората с увреждания, няма по какъв начин да имаме огромната картина ", съобщи от своя страна Мая Стоицева, една от протестиращите майки.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР