В промените, които се предлагат в законопроекта за измение на

...
В промените, които се предлагат в законопроекта за измение на
Коментари Харесай

В законопроекта за реформа в службите няма да се иска сливане на военното и цивилното разузнаване

В измененията, които се оферират в законопроекта за измение на законите за специфичните служби не се планува сливането на военното разузнаване и Държавна организация " Разузнаване ", научи " Капитал ". Основните промени в него са свързани с метода на назначение на шефовете на служби. Двата законопроекта, които внасят от обединението " Продължаваме промяната- Демократична България " са Закон за изменение на Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност и Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната работа за защита. В първия се планува Министерският съвет да е този, който назначава и освобождава основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефа на работа " Военно разунаване " по предложение на министър - ръководителя. Досега това ставаше по предложение на Министерския съвет към президента, който трябваше да издаде декрет за назначение. По изключително е предлагането за шеф на военното разузнаване. Законпроектът планува това да става от Министерски съвет, когато той е граждански, а когато е офицер от висшия команден състав да се резервира остарялото състояние - по предложение на Министерски съвет с декрет на празидента като висш главнокомандващ.

Според предлаганите промени министър-председателят внася в Народното събрание предложение за назначение на шефове на Държавна организация " Национална сигурност " и Държавна организация " Разузнаване ". Кандидатите би трябвало наложително да бъдат изслушани в отрасловата комисия най-късно до две седмици по-късно предложение.

В двумесечен период от влизане в действие на този закон, министър-председателят предлага, а Народното събрание избира нов ръководител на Държавна организация " Национална сигурност ". Мандатът на настоящия ръководител се приключва с встъпване в служба на новия ръководител. Решението се взима с болшинство на повече от половината на всички народни представители.

Според проектозакона промяната на шефовете на службите би трябвало да стане до два месеца след приемането на измененията в закона. " Законопроектът предлага ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО), Служба " Военно разузнаване " (СВР) и на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) да бъдат избирани от Народното събрание, а основният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) да се назначава от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на декрет на президента на републиката. Предложението е предизвикано от нуждата от ясна отговорност на ръководителите на тези силови и структуроопределящи за националната политика в областта на сигурността звена в светлината на наредбата на член 105, алинея 2 от Конституцията, съгласно която Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност, както и общото управление на държавната администрация, като се ускорява и парламентарния надзор над упражняването на тези политики ", написа в претекстовете на вносителите.
Реклама
С промени в Закона за " Национална работа за защита " се планува нейният дирекор да се назначава от Министерски съвет по предложение на министър-председателя. Досега това се правеше с декрет на президента. Освен това Министерският съвет е този, който ще реализира общо управление и надзор върху активността на Националната работа за защита, вместо, както е сега, от администрацията на президента. Отпада и условието претендентът за шеф да има пет години стаж на управителна служба.

Очевидно е, че желаните промени са свързани с напрежението и невъзможността на ръководещите да намерят общ език в областта на националната сигурност с президента. В последно време зачестиха мненията и недоволството от работата на специфичните служби и открити изказвания, че те не работят в полза на националните ползи. Взаимната обязаност за назначението на техни ръководители - от изпълнителната власт и президента, пречеше на каквито и да е промени в тях. В момента шефовете на всички служби са назначени от президента Румен Радев, поради дългото време, в което управляваха служебни държавни управления.

Видно е и че обединяването на двете разузнавания - цивилното и военното няма да се случи на този стадий, защото то не получи поддръжка от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, без които каквито и законодателни промени не могат да се случат. Двете партии също имат очевидни ползи да си върнат контрола върху специфичните служби, който имаха през над десетгодишното им ръководство.
Свързани публикации Какво се крие зад оставката на Атанас Атанасов 21 септември 2023, 14:55 Лондон арестува трима българи по обвиняване, че са съветски шпиони 15 август 2023, 15:39
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg