В продължение на векове Италия е била земя на отшелници,

...
В продължение на векове Италия е била земя на отшелници,
Коментари Харесай

Да си купиш манастир. Възможно ли е?

В продължение на епохи Италия е била земя на отшелници, предлагаща религиозни убежища. И още към момента е цялостна с уединени манастири и абатства, където религиозните хора са живели в усамотение. Само че не е нужно да сте религиозни, с цел да живеете като тях. С почти 2 милиона евро може да си купите освежен дом, където царуват успокоение, мир и тишина.

Като седалище на католическата черква, Италия е осеяна с безчет манастири, църкви и абатства. Много от тях датират от Средновековието – и постоянно се продават. Някои от тях костват по-малко от апартамент в първокласните квартали на Милано или Флоренция.

„ Историческите парцели с набожен генезис и конструкция имат голям капацитет и притеглят чужденците, които желаят да изживеят духовната страна на Италия “, споделя Рикардо Ромолини от организация за недвижими парцели Romolini Immobiliare, филиал на Christie’s.

„ Има доста манастири за продажба, тъй като с течение на времето богати фамилии без наследници подаряват тези парцели на локалните църкви. На по-късен стадий те се отхвърлят от тези парцели и ги продават назад на частни лица. Понякога религиозни ордени ги пускат за продажба, тъй като не съумяват да ги поддържат “, прибавя той и дава образец, с американско семейство, което неотдавна е закупило манастир с цел да има „ усамотение “.
Истинско религиозно прекарване
Искате ли да се присъедините към тях? Агенцията сега продава луксозна вила, ситуирана в тосканското село Калдин покрай Флоренция, заобиколена от маслинови горички и зелени хълмове.

Построена като имение на локалния енорийски духовник, по-късно е населявана от доминикански монаси и  достроена по време на Ренесанса. Имението включва неосветена черква, цялостна със фрески, статуи и даже камбанария. Някогашният селски параклис е мястото, където актуалните притежатели организират празненства и концерти.
 Манастир за продажба Ренесансова вила Фиезоле/Снимка:
Собственичката Мария Силвия Папаис го продава за 2,35 милиона евро.

„ Отне ми 10 дни, с цел да купя парцела от 10 разнообразни свещеника, всеки от които имаше дял. Веднага бях изумена от хубостта на парцела, макар че когато го купих през 80-те години на предишния век, той се разрушаваше и беше срутен. Градините, вековните дървета игледките са завладяващи. Имах потребност от селски дом и живях там 35 години “, споделя тя.
 Манастир за продажба Ренесансова вила Фиезоле/Снимка:
Папаис реставрира целия парцел, който се намира в регион, населяван в миналото от етруските, и е бил сцена на голям брой борби. Римляните се бият против варварите тук през 5 век, а осем века по-късно тосканските папски войски също се сблъскват с враговете си тук.

Главната постройка от 465 кв. м. с пет спални. Там е живял свещеникът. Разполага с истински каменни сводове, ренесансови камини и украшения, теракотени подове и дървени греди.

Пристроената черква има фрески и арки, издълбани от майстори скулптори от сив локален камък, добиван от околните кариери.

Вилата е заобиколена от 12 акров парк с кипариси, борове, дъбове и лаврови дървета, а над 700 маслинови дръвчета дават суровина за великолепен италиански зехтин.
Частен отшелнически парк
Ако предходният парцел ви се коства безценен, за 1,38 милиона евро може да си купите францискански манастир от 930 квадратни метра в дивата околност Чочария сред Неапол и Рим. Намира се в идилично селце на върха на рид, което притежателите избират да не посочват от съображения за дискретност. Въпреки това е покрай град Фрозиноне.

Известен със своите религиозни обекти, Чочария е лабиринт от убежища, църкви и светилища. Твърди се, че мястото е кръстопът на поклонници, светци и разнообразни религиозни ордени. Легендата споделя, че даже архангел Михаил се появил тук един път, с цел да спре кървава борба.
 Манастир за продажба Францискански манастир/Снимка:
Заградено от частен панорамен парк, имението сега се употребява като място за осъществяване на събития, само че е изцяло необитаемо. Въпреки това са нужни единствено минимални ремонти за облагородяването му. Правен е повсеместен ремонт на стените и покривите през 2022г. Има 10 спални, осем бани и мазе, всички с автентичен теракот, дървени греди и тавани.

Най-интересна е вътрешната обител, включваща покрита лоджия със сводести тавани, където монасите прекарвали часовете в молитва и медитация, разхождайки се из градината, където отглеждат лечебни билки. Под земята има освежен контейнер за дъждовна вода.
 Манастир за продажба Францискански манастир/Снимка:
„ Този ​​манастир е идеалният образец за това по какъв начин религиозни парцели са били излъчени сред религиозни ордени и частни лица няколко пъти в историята “, изяснява Ромолини.

Манастирът е издигнат от монасите върху парче земя, дарено им от локални аристократи, върху ската на каменист рид. Те пазят манастира до 1927 година, когато е зарязан и още веднъж минава в частни ръце.

Входът е през сводеста арка, носеща емблемата на францисканците. Няколко панорамни терасирани градини гледат към полета, където пасат овце. Дебелите външни каменни стени на манастира са част от укрепленията към селото, като в тях има вградена наблюдателна кула.
Манастир – курорт
Ако имате малко по-висок бюджет, има францискански манастир и абатство от 14-ти век за 2,7 милиона евро, намиращо се в горната част на долината на Тибър в Умбрия. Умбрия несъмнено е земята на Св. Франциск, а манастирът сега съставлява бутиков курорт, предлагащ спокоен престой. Разположен е по средата сред градовете Губио и Чита ди Кастело. Построен е върху римско населено място и ломбардска кула. Разполага със остарял бунар и два естествени извора.
 Манастир за продажба Древно средновековно населено място за продажба в Умбрия. Снимка:
Манастирът се трансформира в антифашистка цитадела по време на Втората международна война, когато локалните партизани се крият тук и възнамеряват своята опозиция. Според сегашните му притежатели, поискали да останат анонимни, той е бил и леговище на американския консул в Ница, Франция, който е бил хванат от фашистите и отведен в Италия, само че съумял да избяга, присъединявайки се към италианските бойци тук.

„ Тези типове парцели с необикновен исторически сексапил и структурното им великолепие от ден на ден притегля внимание от клиенти, търсещи влиятелни парцели “, споделя Дженифър Гиралди, старши сътрудник и шеф продажби в Lionard, организацията, ръководеща продажбата.

„ Големите външни пространства и локациите, които подсигуряват усамотение, са все по-търсени характерности измежду парцелите – изключително след пандемията. “
 Манастир за продажба Древно средновековно населено място за продажба в Умбрия. Снимка:
Идеален като първокласна селска къща, манастирът има две здания, ситуирани на 1500 кв. м с 10 общоприети спални и шест жилището, ресторант с панорамна веранда, зимна градина, бар и черква, преустроена за отмора. Стари мебели, дървен фон, ръчно направена керамика, лампи от ковано желязо и фини тъкани украсяват интериора. Заобиколен е от парк с каменни стъпала и арки, има даже отопляем инфинити басейн със солариум.

Текстът е оповестен в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР