В продължение на три десетилетия от човешката история свръхзвуковите пътнически

...
В продължение на три десетилетия от човешката история свръхзвуковите пътнически
Коментари Харесай

Конкорд: Машината, която промени представата на света за летенето

В продължение на три десетилетия от човешката история свръхзвуковите пътнически полети бяха действителност. Но на днешната дата преди 29 години тази епоха от развиването на авиацията завърши.

На 26 ноември 2003 година е осъществен последният полет със свръхзвуковия пътнически аероплан Конкорд. Тогава една от последните останали машини от този клас каца на летището в Бристъл, Англия.

На 29 ноември 1962 година държавните управления на Франция и Англия подписват съглашение за създаване на свръхзвуков реактивен аероплан, откъдето идва и името на бъдещия летателен уред - Конкорд (от френската дума " concorde ", която значи " съглашение " ).

Френската компания Aérospatiale, която е предходник на Airbus, и British Aircraft Corporation се спогаждат да произведат свръхзвуков пътнически аероплан с четири мотора и делтовидни крила.

По същото време авиоинженерите в Съединени американски щати и Съветския съюз работят върху лични свръхзвукови самолети. Американският Boeing 2707 по този начин и не съумява да излезе отвън чертожната дъска, до момента в който руският Tupolev TU144 влиза в употреба, само че бързо е " пенсиониран " заради проблеми с употребата и сигурността.

Двигателят, определен за задвижването на Конкорд е турбореактивният Olympus 593, създаден от Rolls-Royce и Snecma. Форсажните камери на мотора дават на самолета присъщите " димни " излитания. Всеки мотор създава по 38 000 паунда двигателна сила.

Конкорд има някои функционалности, с които никой различен западен цивилен аероплан не разполага по това време, в това число двойното делтовидно крило и нос с изменчив ъгъл, който дава на водачите по-добра видимост при политане и кацане.

Неговият прототипизвършва първия си тестов полет през март 1969 година. През октомври същата година той съумява да премине звуковата преграда.

Около дузина самолетни компании от целия свят вършат предварителни поръчки за самолета, само че той скоро среща опозиция. Един от страничните резултати на свръхзвуковите полет е характерният гръм, който е много противен за хората на земята. В резултат на това полетите на Конкорд са лимитирани до маршрутите над вода с минимално време, прекарано над сушата.

В допълнение, хората, които живеели наоколо до летищата, се оплаквали от мощния звук, генериран от четирите солидни реактивни мотора на самолета при политане. В резултат на това полетите на Конкорд стават обект на спомагателни ограничавания.

Поради екологични и стопански опасения, произлизащи от петролната рецесия от 1973 година, множеството клиенти на Конкорд се отхвърлят от поръчките си. Така British Airways и Air France остават единствените оператори на новаторския аероплан.

Произведени са общо 20 Конкорда, шест от които са тестови прототипи.

На 21 януари 1976 година два Конкорда,по един от всяка самолетна компания, изхвърчат по едно и също време, с цел да отбележат първия свръхзвуков пътнически полет в света.

Полетът на Air France лети до Рио де Жанейро през Сенегал, до момента в който самолетът на British Airways лети до Бахрейн в Персийския залив.

По-късно същата година British Airways пуска и трансатлантически полети сред Лондон и Ню Йорк. Пътувайки със скорост повече от два пъти по-висока от тази а на звука и на височина от близо 20 000 метра фута, Конкорд прекосява Атлантика единствено за три часа.

Това е огромно усъвършенстване в съпоставяне със седемте часа, нужни на стандартните реактивни самолети да преминат същото разстояние.

В началото интериорът за общо 100 пасажери е относително обикновен, само че защото клиентелата става по-заможна, се трансформират както оборудването, по този начин и обслужването.

Всеки ден флотилията от свръхзвукови пътнически самолети се зарежда с първокласно шампанско и хайвер от белуга.

Конкорд даже служи и като кралски превоз на английската кралица Елизабет Втора.

През по-голямата част от кариерата си Конкорд има безупречно досие за сигурност. Всичко обаче се трансформира на 25 юли 2000 година, когато един от самолетите на Air France избухва в пламъци и се разрушава малко след излитането си, отнемайки живота на 113 души. Инцидентът става, откакто спукана гума пробива горивните резервоари.

Всички останали 12 Конкорда са спрени неотложно и са преоборудвани с по-здрави резервоари за гориво.

Въпреки че флотилията на Конкорд се връща в употреба в края на 2001 година, бизнесът на свръхзвуковите пътешествия по този начин и не се възвръща.

Ръководителите на British Airways се аргументират със съкращенията в бюджетите след офанзивите на 11 септември и внезапното повишаване на разноските за поддръжка.

Air France извършва последния си търговски полет с Конкорд от Ню Йорк до Париж на 31 май 2003 година

За 27 години работа флотилията от свръхзвукови самолети на British Airways прави общо 50 000 полета и транспортира повече от 2.5 милиона пасажери.

Сега Конкордите към този момент са музейни експонати. Но макар че се оказва финансов неуспех, статусът на Конкорд като софтуерно знамение остава неоцапан.

За мнозина краят на Конкорд съставлява освен краят на една епоха, само че и стъпка обратно за човечеството. Защото към този момент не можем да пресичаме Атлантическия океан за три часа и е доста евентуално в никакъв случай повече да не успеем.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР