В продължение на почти 10 г. стенният часовник в храма

...
В продължение на почти 10 г. стенният часовник в храма
Коментари Харесай

Часовник, спрял да работи в деня на цунамито в Япония през 2011 г., започна да тиктака отново

В продължение на съвсем 10 година стенният часовник в храма Буншун Сакано в Япония припомня за деня, в който смъртоносно цунами, подбудено от земетресение, съвсем унищожи североизточното крайбрежие на страната и лиши живота на над 18 000 души, написа " Гардиън "

Той стопира да тиктака малко след първата вълна на 11 март 2011 година

Главният духовник на будисткия храм Сакано избавя часовника от отломките, почиства го и намотава пружината му, само че стрелките отхвърлят да помръднат.



На 13 февруари тази година единствено седмици преди 10-та годишнина от бедствието същият район бе ударен от ново мощно земетресение, разказано от сеизмолозите като второстепенен трус от бедствието през 2011 година

На идната заран Сакано отива да ревизира основната зала за повреди и чува тиктакащ тон. 100-годишният часовник, който остава безгласен даже след неведнъж разчистване, още веднъж се движи.

„ Това ме тласка да продължа напред с нова увереност “, споделя 58-годишният Сакано пред локален вестник.

Представител на производителя на часовника изяснява, че е допустимо махалото, което е спряло преди 10 година, да е почнало да се движи още веднъж поради земетресението през февруари или прахът, който се е натрупал вътре, да се е разместил. “

Часовникът е източник на ентусиазъм за Сакано, който се заема да оказва помощ на локалната общественост след цунамито. През 2012 година свещеникът отворя кафене за хора, чиито домове са разрушени от естественото злополучие.

Заради пандемията от COVID-19 и последвалата рецесия свещеникът се чуди дали да не постави завършек на доброволческата си активност, само че, когато часовникът – безмълвният стожер на храма, стартира да тиктака още веднъж, Сакано го приема за знак от ориста и се отхвърля от първичното си решение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР