В продължение на два месеца Украйна сигнализира за намерението си

...
В продължение на два месеца Украйна сигнализира за намерението си
Коментари Харесай

Politico: Къде е дълго обещаваното украинско контранастъпление

В продължение на два месеца Украйна алармира за желанието си да превземе южния град Херсон в обещана огромна контраатака, която би трябвало да се трансформира в повратна точка в хода на военните дейности , написа американският вестник " Политико " в материал, показан без редакторска интервенция.

Как ще наподобява този прелом обаче към момента е мистерия. Украинската артилерия и ракети, предоставени от Съединени американски щати и съдружниците,, само че по-голямото напредване на пехота към момента не се е случило. Междувременно руснаците се укрепват и окопават .

Украински публични лица от дълго време споделиха, че ориста на войната може да се реши на юг и твърдяха, че поредност от подозрителни офанзиви против съветски военни уреди надалеч оттатък фронтовата линия - в това число детонации и - демонстрират, че контраофанзивата към този момент е почнала.

Но даже с оръжия на стойност милиарди долари от цяла Европа и Северна Америка, които в този момент са в украински ръце, остават същински въпроси дали те са задоволителни и какъв брой тъкмо са нужни.
 Washington Post: На Украйна не й доближава оръжие за контранастъпление към Херсон
Washington Post: На Украйна не й доближава оръжие за контранастъпление към Херсон

Западните оръжия дошли на дребни партиди

Някои от тези оръжия, като създадената в Съединени американски щати високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS, разрешиха на Украйна да удари съветските позиции към окупирания град Херсон. Но руснаците отвръщат на огъня, което води до брутална невъзможност, която продължава да оставя южния район на произвола, като пехотата и от двете страни се бори за окопите си, вместо да се придвижва напред.

Град Херсон, който се намира на северния бряг на река Днепър, е портал за съветските сили да се придвижват на запад към сериозния пристанищен град Одеса. Той е окупиран от началото на войната, само че съветските сили не са съумели да обхванат на запад заради съпротивата на Украйна.

Това задържане беше от основно значение за запазването на Одеса и други черноморски пристанища в украински ръце, избавителен пояс, който разреши на, давайки на Киев обезверено нужния стопански подтик.

Но разтръбяването от Украйна за нейната дълго чакана контранастъпление, бавното й движение и някои озадачаващи решения карат даже най-наблюдателните анализатори на руско-украинския спор да се чудят къде е отишъл тласъкът .

Да не би това да е единствено финт от страна на Киев да объркват съветските сили? Или индикация, че сега на Украйна й липсва огнева мощност, с цел да отхвърли контрола на Москва върху основна територия - и че една мъчителна война напред-назад е неизбежна?

" Защо са тези обществени изказвания за Херсон? Ще бъда почтен с Вас, не знам, само че това е нещо, което ме подлудява ", сподели Конрад Музика, боен анализатор и шеф на Rochan Consulting, който наблюдава войната.

" Честно казано, от военна позиция, безусловно няма смисъл, тъй като в случай че сте украински боен пълководец, бихте предпочели да се биете, да речем, със седемте съветски батальонни тактически групи, които бяха в Херсонска област преди месец, а не с 15-те или 20-те там в този момент ", добави Музика, като в същото време означи, че съветските загуби са отслабили бойната мощ на някои от тези батальони.

Както обаче сподели през февруари и март, тласкането на хиляди бойци към цел без намаляване на отбраната на врага е губещ ход - урок, който украинците научиха.

Неотдавнашните удари против три моста над река Днепър ги направиха " неработещи " и съществено нарушиха способността на Русия да укрепи войските в град Херсон , сподели в понеделник Наталия Гуменюк, представител на Южното оперативно командване на Украйна.

" Нанесените им удари сега не разрешават потреблението на тези мостове за придвижване на тежка техника ", добави тя.

Нейните мнения идват, откакто украинските сили още веднъж, последната и най-голяма артерия, свързваща южната част на района със северната страна. Видеозаписи от ударите, споделени онлайн, демонстрират съветски системи за противовъздушна защита, които се пробват да смъкват ракетите на HIMARS, ориентирани към моста.

Но сполучливите удари не са последвани от доста придвижване на бойното поле. Наистина, имаше малко напредване на украински сухопътни сили към региона на Херсон, като някои отчети споделят, че войските са останали притиснати в окопите от съветския обстрел.

Южното оперативно командване на Украйна твърди, че е освободило десетки дребни градове и села в северната част на Херсонска област. Но те срещнаха слаба съветска опозиция в тези региони. Превземането на останалата част от територията ще бъде доста по-трудно, считат анализатори.
 ISW: Руски офанзиви в Донбас, а украинската контраатака край Херсон с спряла
ISW: Руски офанзиви в Донбас, а украинската контраатака край Херсон с спряла

В Луганска област украинците започнаха партизанско придвижване

Това напрежение се усеща и от двете страни. Въпреки че Украйна може да не е в положение да напредва толкоз мощно, колкото е належащо сега, ударите, които нанесе върху съветската логистична активност, също задушават упоритостите на Кремъл. " Дори в случай че Русия успее да направи обилни поправки на мостовете, те ще останат основна накърнимост за Кремъл, се споделя в оценка на английското разузнаване на 13 август.

Хиляди съветски бойци в този момент може да бъдат принудени да разчитат на доставяне единствено посредством два понтонни фериботни моста. " Тъй като тяхната верига за доставки е лимитирана, размерът на всички ресурси, които Русия е съумяла да откри на западния бряг, евентуално ще бъде основен фактор за издръжливостта на силите ", се споделя в оценката.

Изтласкването даже на дребен брой войски от отбранителните позиции е един от най-трудните аспекти на сухопътната война в Украйна. Силите на Москва демонстрираха подготвеност да проливат кръв за всеки метър от Донбас, който завоюваха за шест месеца борби.

За украинците няма да им е по-лесно и има въпроси дали имат задоволително жива мощ и артилерийски снаряди, с цел да го създадат.

Обединеното кралство пое водеща роля в образованието на хиляди украински пехотни бойци през последните седмици в Югоизточна Англия , а шепа страни - в това число Канада, Швеция, Финландия, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия - споделиха, че скоро ще се причислят към напъните.

Но този развой обезпечава единствено към три седмици главно пехотно образование за придвижвания и тактики , задоволително, с цел да могат новобранците да имат бегли знания за мъчителната действителност, с която ще се сблъскат, само че не доста повече.

На среща на 11 август в Копенхаген 26 западни страни и Европейският съюз, пари, ориентирани най-вече към обезпечаване на повече артилерия и муниции.

Междувременно през последните седмици Русия реалокира сили от град Изюм и от региона на Донецк на изток, към Херсон, с цел да укрепи защитата на района, увеличавайки численото преимущество във войските и оборудването.

Руските сили срещнаха слаба опозиция в първите дни на нахлуването, когато превзеха съвсем целия богат на селско стопанство район Херсон, стратегически значим град, който се намира навръх север от Крим. Оттогава те укрепиха своите линии там и през последните седмици построиха отбрана в очакване на украинска офанзива.

Но това също беше неуместна окупация за нашествениците, защото те се сблъскаха с надълбоко възмущение от страна на украинските поданици и, настоящи скрито в региона.

Въпреки това в средата на септември, с цел да анексира региона. Така че, в случай че Киев се надява да спре това гласоподаване, би трябвало да работи бързо.
 Зеленски: Ако има референдуми, Русия да не помни за мира
Зеленски: Ако има референдуми, Русия да не помни за мира

Позицията на Украйна остава непроменена

Микола Белиесков, теоретичен помощник в Националния институт за стратегически проучвания на Украйна, не има вяра, че някаква украинска атака ще се случи бързо, като се има поради, че " на Украйна й липсва тежкото въоръжение ", с цел да извърши такава маневра. " Това е голяма неточност " , сподели той.

Той счита, че Киев евентуално " постепенно и методично " ще нанася удари по съветските сили и " ще покаже на Москва, че нейната позиция на юг е неустойчива ".

Белиесков също допуска, че р ешението на Русия да преразпредели сили към Херсон може да е стратегическа неточност . " Дори бих споделил, че Русия направи обстановката още по-несигурна, защото повече войски ще се нуждаят от повече доставки, които са уязвими на удари ", сподели той.

Изглежда, че Киев е осъзнал това и е атакувал основни железопътни и автомобилни мостове, пресичащи река Днепър, лишавайки съветските войски от свободно придвижване в района.

Принуждаването на Москва да измести фокуса и бойците би трябвало да се смята за " съществено достижение ", сподели Белиесков. " За първи път в огромната война Русия поправя проектите си след дейностите на Украйна ", сподели той. " Досега самодейността беше напълно в съветски ръце . "

Това може да не помогне за огромната контраатака, която Киев дава обещание. Но Белиесков споделя, че самият брой оръдия и войски на фронтовата линия не е безусловно индикативен.

Той показва сполучливата отбрана на Киев от по-слабата украинска войска , която блокира настъпателните проекти на Русия и принуди Москва да се отдръпна на по-безопасна територия на изток.

" Най-добрите стратези са тези, които се бият не по учебник, а намират метод да си свършат работата даже с лимитирани средства ", сподели той.
 Британското разузнаване: Русия евентуално усилва позициите си в Южна Украйна
Британското разузнаване: Русия евентуално усилва позициите си в Южна Украйна

Сепаратистите се пробват да пробият северно от Донецк
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР