В продължение на десетки години процесът на покупка на жилище

...
В продължение на десетки години процесът на покупка на жилище
Коментари Харесай

Пазарът на имоти не е това, което беше

В продължение на десетки години процесът на покупка на жилище беше еднакъв. Продавачът оценяваше пазарната стойност на своя парцел и я завишаваше повече или по-малко с цел да си остави поле за договаряния. Тази сума се появяваше в реклама като офертна цена на жилището. " Купувачите изчисляваха какъв брой по-ниска от офертната цена да предложат без да изгубят шансове да сключат договорка с продавача. Ако използваме военна терминология, офертната цена беше първата защитна линия на продавача, която доста рядко той успяваше да удържи. Примирието, разбирай контракта за покупко-продажба, се сключваше след отстъплението на продавача към втория, а постоянно и към третия ценови рубеж. Немислимо беше да се заплати повече от цената, която продавачът е оповестил в началото ", споделя Валентин Съйков, шеф на организация " Имоти " ООД.

Слабото предложение на качествени жилища, съчетано с дейното търсене за покупка, постоянно води до конкуренция сред купувачите за някои парцели. Редовна процедура от известно време е покупко-продажби да се подписват на офертната цена без никаква отстъпка от продавача. В някои случаи се стига до продажба на по-висока от в началото оповестената цена. Обичайна политика на строителните компании е след продажбата на един или няколко жилището в новострояща се постройка, цените на останалите да се покачват.

Променените условия на пазара постановат нов взор на купувачите към офертните цени. Онези от тях, които потеглят с твърдата настройка, че никога няма да платят желаната от продавача цена, мъчно стигат да покупка. " Налага се да се направи ясно разграничаване сред преференциална и добра договорка. Традиционно за преференциална за купувача договорка се приема тази, при която е реализирано понижение от първичната цена от порядъка на 10 на 100. Ако понижението отива към 15-20 на 100 и крайната цена е под пазарната стойност, договорката става доста преференциална. Такива отстъпки обаче са присъщи за други етапи на пазарния цикъл ", добавя Съйков.

Той добавя, че през днешния ден купувачът би трябвало да е удовлетворен от себе си, в случай че е направил добра договорка. Това значи да се е „ вредил “ да купи първокласен парцел, който дава отговор на всички или на съвсем всички негови условия на цена не по-висока от самостоятелната пазарна оценка на парцела. Съществен детайл от положителната договорка е перспективността на парцела. Трябва да има ясна наклонност за повишение или най-малко за задържане на пазарната му цена в идващите години. Допълнителна причина за отваряне на шампанското е, в случай че купувачът е съумял да изпревари други стимулирани клиенти, които са проявявали интерес към същия парцел.

" За да се деянията като сполучливи купувачи на днешния пазар, още преди да стъпите на него би трябвало да сте наясно с вашия бюджет. Трябва да има сходство сред разхода, който можете да си позволите и условията ви към жилището, в което желаете да живеете. И не на последно място, би трябвало да изберете верния съветник, на който да се доверите ", заключава Съйков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР