В продължение на десетилетия беларуският диктатор Александър Лукашенко държи Русия ...

В продължение на десетилетия беларуският диктатор Александър Лукашенко държи Русия

Ще изгуби ли Беларус суверенитета си заради икономическото сближаване с Русия?

В протежение на десетилетия беларуският деспот Александър Лукашенко държи Русия на една ръка отстояние . Днес той може към този момент да няма инструментите за това.

Изминаха повече от 20 години, откогато Беларус и Русия подписаха контракт , целящ да сплоти двете страни в една страна . Оттогава съветският държавен глава Владимир Путин и Лукашенко не съумяха - по разнородни аргументи - да подпишат поредност от пътни карти, които биха довели до цялостното използване на контракта , написа дистанционно списанието Emerging Europe.

Въпреки че имаше диалози и понякога даже обществени заявления , че основаването на „ Съюзна страна “ следва , действителното положение на плана значително остава нестабилно .

В протежение на доста години това устройваше и двете страни. Преди три години макар че Москва стартира интензивно да тласка Минск към по- огромна интеграция въз основа на многото клаузи в контракта .

Лукашенко, който е на власт от 1994 година , все по- насилствено се ангажира с дефинитивно съглашение , което може да намали неговата персонална власт и да погълне Беларус от ръководена от Кремъл супердържава. След измамните президентски избори в Беларус през август 2020 година , които провокираха всеобщи улични митинги , интернационалните наказания и засилена изолираност , той към този момент не може да се опълчи на натиска на Москва.

Внезапен прогрес

От началото на 2021 година Лукашенко неведнъж пътува до Русия за среща с Путин и двамата прекарваха дълго време в диалози . На 9 септември двамата водачи се срещнаха в Москва за пети път тази година, където засегнаха икономическите, енергийните и военните изгледи на интеграцията.

Както нормално , малко други детайлности бяха обществено оповестени. Известно е, че Лукашенко в действителност се е съгласил с пътна карта за по-тясна интеграция, която не е далеч и от политически съюз.Още по тематиката

Пътната карта включва стратегия от 28 стъпки, която има за цел да обвърже двете страни по-тясно. Документът планува Путин и Лукашенко да координират макроикономическите политики на съответните си страни , да въведат общи данъчни и митнически ограничения , както и да хармонизират други финансови контроли.

Руският държавен глава дефинира тази пътна карта като „ напрегната стъпка към основаване на обща икономическа зона “, до момента в който Лукашенко я назовава „ пробив “.

Минск и Москва публично ще подпишат пътната карта през ноември, след което страните ще обединят своите енергийни маркети и ще задълбочат икономическата интеграция в лицето на западните наказания , наложени против двете им стопански системи .

Ролята на глобите

В края на 2018 година Русия допусна , че Беларус ще би трябвало да одобри по-дълбоки връзки, в случай че желае да се възползва от по-голямото икономическо съдействие . Двете някогашни руски страни започнаха натоварени договаряния с вярата да реализират съглашение до края на 2019 година , което да съвпадне с 20-годишнината от подписването на първичния контракт за съюз. Това макар че не се случи.

Нежеланието на Лукашенко тогава провокира напрежение с Москва, която спря доставките на недопечен петрол и газ. Това докара до топене на връзките на Минск със Запада, в това число със Съединени американски щати , които направиха първата си доставка на нефт в Беларус през март 2019 година

Тъй като връзките на Минск с Москва се разпаднаха, Майк Помпео даже посети Беларус. Той стана първият държавен секретар на Съединени американски щати , посетил някогашната руска страна от повече от две десетилетия.

Тогава започнаха репресиите на Лукашенко след президентските избори на 9 август 2020 година , в това число отвличането на полет на Ryanair за Минск, с цел да бъде задържан журналистът отстъпник Роман Протасевич, което провокира ново отвращение на Запада и тласна Лукашенко назад към Кремъл.
1 --> Още по тематиката :

 видео  графика  видео Още по тематаГазпром обмисля п

Източник: investor.bg