В продължение на четири поредни седмици ще ви представим бизнес

...
В продължение на четири поредни седмици ще ви представим бизнес
Коментари Харесай

Футбол&Бизнес, Част 4: “Байерн”

В продължение на четири следващи седмици ще ви представим бизнес моделите на някои от най-големите западноевропейски клубове, до които bTV се докосна от първо лице. Как монетизират триумфите си на терена и по какъв начин печелят пари отвън него? И по какъв начин наподобява бъдещето на футбола през тяхната призма? Завършваме поредицата с гордостта на Бавария - “Байерн”.

Около 300 000 души, измежду които и предходният папа – Бенедикт XVI. Толкова са формалните клубни членове на немския първенец “Байерн” към днешна дата, трансформирайки го в номер едно в международен мащаб по този индикатор (втори е португалският “Бенфика” със 190 хил.). Годишната такса варира сред 20 и 60 евро, само че за голямо страдание на членовете абонаментът не им подсигурява никакъв предпочитан достъп до билети за срещите на “Алианц Арена”.

А напорът за тях е голям. За някои от основните мачове в Шампионската лига “Байерн” получава над 1 млн. поръчки за билети, признават от клуба. Самата сцена е с потенциал от 75 хиляди места, най-евтините от които костват по 15 евро. Нищо чудно, че откогато отваря порти през май 2005 година, стадионът не е бил цялостен до краен лимит в... едвам 6 случая. Сделката с “Алианц” за името на оборудването пък е до 2041 година, а от 2014-а насам застрахователният колос е и акционер в най-титулования немски отбор, откакто заплаща 110 млн. евро за 8,33% от акциите. Със същия дял са “Адидас” и “Ауди”.

Само в Германия “Байерн” има към 20 млн. почитатели. С други думи – всеки четвърти гражданин на страната поддържа състава на Юп Хайнкес. В клуба осъзнават, че като знак на немския футбол, имат и голям обществен ангажимент към обществото. Така да вземем за пример “Алианц Арена” разполага с над 100 места, предопределени за почитатели с физически увреждания. Те заплащат по 5 евро за билет, а в края на всеки сезон от “Байерн” подаряват парите за благотворителни дела. Други 60 места са предоставени на незрящи последователи, на които е обезпечен специфичен радиокоментар на мачовете. Макар да е измежду колосите на международния футбол, немският първенец държи почитателите му да се усещат като част от едно огромно семейство.

Но глобализацията няма по какъв начин да подмине гордостта на Бавария. През последните години клубът пуска свое мобилно приложение, създадено особено за китайския пазар. Днес то се употребява от 2,9 млн. консуматори. Няма по какъв начин – светът се намира в разгара на цифрова гражданска война и “червените” желаят да са част от нея. И основаването на специфичен (виртуален) четвърти екип за сезон 2017/18 извънредно за футболната игра FIFA 2018 е единствено една от тактиките, с които мюнхенци се пробват да завоюват най-младата публика.

В устрема си да господства пазара на новите технологии “Байерн” взема решение да употребява умствения капацитет на... личните си почитатели. В края на януари на “Алианц Арена” се организира първото издание на Hack Days, 4-дневно събитие, в което се включват над 220 участници от 43 страни. Всички те работят върху разнообразни нововъведения, в това число и виртуална действителност, множеството от които имат за цел да дават на публиката прекарване от ново потомство. Други създават планове, свързани с 28-те публични спонсора, от които клубът получава общо 170 млн. евро на сезон.

По всичко проличава, че бъдещето на “Байерн”, било то и цифрово, е в сигурни ръце.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР