В продължение на четири поредни седмици ще ви представим бизнес

...
В продължение на четири поредни седмици ще ви представим бизнес
Коментари Харесай

Футбол&Бизнес, Част 2: “Борусия” Дортмунд

В продължение на четири следващи седмици ще ви представим бизнес моделите на някои от най-големите западноевропейски клубове, до които bTV се докосна от първо лице. Как монетизират триумфите си на терена и по какъв начин печелят пари отвън него? И по какъв начин наподобява бъдещето на футбола през тяхната призма? Ред е на “Борусия” Дортмунд.

Колкото и необикновено да наподобява през днешния ден това изказване, единствено преди 14 година “Борусия” Дортмунд е на ръба на банкрута. През 2004-а задълженията на клуба, чиито акции по това време към този момент са на борсата, възлизат на 118,8 млн. евро. Играчите не получават заплати с месеци, като се стига до извънредно унизителното състояние футболната горделивост на индустриалната област Рур да получи заем от 2 млн. евро от... “Байерн”, с цел да изплати най-належащите си отговорности. “Борусия” беше на прага на банкрута, дадохме им парите, без да желаеме никакви гаранции, че ще ни ги върнат”, признава години по-късно шефът на “Байерн” Ули Хьонес, който самичък има 5000 акции на “жълто-черните”.

Постепенно клубът от Дортмунд се възвръща от финансовия колапс с помощта на извънредно прецизна финансова политика. През 2008-а – в навечерието на 100-годишния празник на “Борусия”, за треньор е назначен Юрген Клоп. И промените стартират да се случват на всяко едно равнище в клуба. Включително и маркетинг.

Оказва се, че за един век битие емблемата на тима може да се откри в 80 разновидности. Така, вместо да бъде една от най-разпознаваемите в немския футбол, тя е знак на хаоса, в който тъне клубът десетилетия наред. Ето за какво от маркетинг отдела на “Борусия” поръчват на локална социологическа организация да направи анкети и серия от изявленията с почитателите в Дортмунд, посредством които да се откри клубната еднаквост и главните полезности, асоциирани с “жълто-черните”. Проучванията не престават година и половина, като след това – въз основата на резултатите, е основана така наречен Библия на “Борусия”. Тя включва и окончателния вид на логото, което би трябвало да грее върху всички фенартикули оттук насетне.

По време на разбора от немския отбор откриват, че измежду най-силните им бизнес оръжия са клубните цветове. Отборът от Дортмунд е единственият постоянен участник в Шампионската лига, играещ в жълто и черно, а мощният контрастност прави марката “Борусия” извънредно разпознаваема в цяла футболна Европа. За смут на локалните почитатели първите екипи на тима след основаването му през 1909 година са бяло-сини – цветовете на омразния зложелател “Шалке 04”. Впоследствие те са изменени, с цел да се трансфорат през днешния ден в знак на модерната “Борусия”. Така да вземем за пример когато клубът играе край за Купата на Германия, който по традиция се организира в Берлин, от Дортмунд обезпечават на почитателите си жълто-черни празненство рейсове, както и корабчета, с които се придвижват по река Шпрее.

От “Борусия” продават над 55 хиляди сезонни билета, а с потенциал от 25 хиляди души южната естрада, известна още като Жълтата стена, е най-големият бранш за правостоящи в Европа. Отношенията сред тим и почитатели в Дортмунд са свещени. Неслучайно мотото на клуба е Echte Liebe ( “Истинска любов”). В “Борусия” дотолкоз се гордеят с него, че отхвърлят да го “продадат” на своите съществени спонсори - “Пума”, енергийния тръст “Евоник” и застрахователната компания “Сигнал Идуна”, които са подготвени да платят луди пари, с цел да го употребяват в личните си рекламни акции.

В Германия клубът има над 7 млн. почитатели, само че в Дортмунд се стремят да уголемяват хоризонтите си непрекъснато. Един от основните им интернационалните пазари е Япония поради халфа Шинджи Кагава. По време на последното си предсезонно турне в Страната на изгряващото слънце от “Борусия” дават опция на японските си почитатели да се допрян до наелектризиращата атмосфера на Жълтата стена посредством очила за виртуална действителност.

Но технологиите не всеки път са най-предпочитаното средство от “жълто-черните”. Така да вземем за пример съблекалните на “Сигнал Идуна Парк” са извънредно семпли. В тази за гостуващия отбор даже няма сешоар – факт, който вбесява Кристиано Роналдо при първата му аудиенция като състезател на “Реал” Мадрид. Португалецът дотам се ядосва, че пуска публична тъжба до УЕФА. Година по-късно Кралския клуб се завръща в Дортмунд, а в навечерието на мача от “Борусия” изпращат писмо на Роналдо, което гласи: “Уважаеми Кристиано, 12 месеца по-късно ние към момента нямаме сешоар в съблекалнята за посетители. Ето за какво можеш да си донесеш собствен личен или даже да дойдеш с персоналния си коафьор.”

За “Борусия” всички средства са разрешени в името на успеха, в това число и суеверни трикове. При идването на стадиона тимът на домакините влиза през вход, който има 12 стъпала, до момента в който стълбището за гостуващия отбор е с съдбовните 13. След като този факт става широкоизвестен, част от футболистите на противника стартират да прескачат последното ходило. Веднъж изправили се против Жълтата стена обаче, сходни номера не минават...
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР