В продължение на четири поредни седмици ще ви представим бизнес

...
В продължение на четири поредни седмици ще ви представим бизнес
Коментари Харесай

Футбол&Бизнес, Част 1: “Фейенорд” и “Аякс”

В продължение на четири следващи седмици ще ви представим бизнес моделите на някои от най-големите западноевропейски клубове, до които bTV се докосна от първо лице. Как монетизират триумфите си на терена и по какъв начин печелят пари отвън него? И по какъв начин наподобява бъдещето на футбола през тяхната призма? Започваме с двата холандски гранда “Фейенорд” и “Аякс”.

Неизменен дом на “Фейенорд” от 1937 година, стадион “Де Кайп” постоянно попада в класацията на десетте най-шумни футболни уреди в света. Арената е истински храм за почитателите в Ротердам, част от които заплащат по 5500 евро за сезонен ВИП билет, с цел да се допрян до неповторимата атмосфера.

В устрема си да се конкурират със своя огромен противник “Аякс” обаче от “Фейенорд” възнамеряват да изоставен “Де Кайп” и да се реалокират на нов стадион, който би трябвало да бъде подготвен до 2022 година и ще коства 365 млн. евро. За да финансират част от плана, ротердамци ще последват образеца на “Арсенал” и неговия предходен дом “Хайбъри”, който през днешния ден е трансфорат в суперлуксозен жилищен комплекс в Лондон.

На мястото на “Де Кайп” ще се повдигнат над 100 жилището, търговски център и спортна база. Супермодерният му правоприемник пък ще е с потенциал от 63 000 места, което ще разреши на “Фейенорд” да получи най-високата категория от УЕФА – пет звезди, и да кандидатства за домакинство на край в Шампионската лига.

Настоящият стадион на настоящия холандски отличник е за 51 хиляди фенове, като 35 хиляди от тях са притежатели на абонаментни карти. Новата сцена ще подсигурява продажбата на 45 хиляди сезонни билета за голяма наслада на локалната аудитория. Защото в Ротердам връзката сред почитатели и клуб е издигната в фетиш.

Бившият отбор на Андрей Желязков е изтеглил от приложимост №12 в чест на своята аудитория, която е 12-ият състезател. А ненавистта към “Аякс” се усеща на всеки ъгъл. Дори гидът на “Де Кайп” отхвърля да назове амстердамските врагове по име. Нарича ги “020” – по телефонния код на холандската столица...

За разлика от Ротердам, където на стадионите се гледа единствено като на футболни уреди, “Аякс” се гордее с мултифункционалната си сцена, която от предходната година се назовава към този момент “Йохан Кройф”. И въпреки този сезон да регистрира спад на приходите с 20% поради ранното си отпадане от евротурнирите, клубът се пробва да компенсира с редица бизнес начинания. Така да вземем за пример в седмиците, в които няма мачове, арената се трансформира в конгресен център, приветстващ над 25 хиляди души. Сред останалите начинания са образуване на e-sports шампионати, последният от които притегля 5 хиляди гости, както и гигантско... караоке празненство.

Любопитното е, че една компания може да стане спонсор на футболния клуб, а конкурентна компания да подпише рекламен контракт със стадиона. В случая арената си партнира с “Кока-Кола”, до момента в който отборът получава пари от “Пепси”. Според предварителната спогодба логата на фирмите, които наливат пари в “Аякс”, би трябвало да са наоколо до терена, до момента в който спонсорите на оборудването са на трибуните. В холандската столица фокусът е върху нововъведения във всичките им форми.

Отскоро клубът си партнира с общината на Амстердам за създаването на мобилно приложение, което да оказва помощ на почитателите да заобикалят тапи, като им обезпечава по-ненатоварени направления до стадиона преди мачове или концерти. На покрива на стадиона пък има 4 200 слънчеви панела, които генерират екологично чиста сила.

Колкото до дербито с “Фейенорд”, то от години се организира без гостуващи почитатели поради конфликтите сред двете агитки. Тъй като се води мач с висок риск, полицията по принцип не разрешава продажбата на бира на “Йохан Кройф Арена”. Въпреки неналичието на аудитория от Ротердам органите на реда изчакват да мине първото полувреме, преди да дадат благоволението си на почивката бирата да потече от кранчетата на трибуните...
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР