В продължение на 25 години като адвокат по безопасността на

...
В продължение на 25 години като адвокат по безопасността на
Коментари Харесай

9 храни, които не трябва да присъстват в менюто ни


В продължение на 25 години като юрист по сигурността на храните – Марлер наблюдава вредата от някои храни. Той вижда по какъв начин състава им въздейства на неговите клиенти и до какви болести довежда потреблението им.

Списъкът на храните, които юристът поучава да се заобикалят включва:
Непастьоризирано мляко
Прясно издоеното и незабавно употребявано мляко, съдържа в себе си доста бактерии. Въпреки схващането, че при пастьоризация, то губи доста от потребните си субстанции, юристът е на мнение, че вредата от необработеното мляко е доста по-голяма. Причината са точно тези микроби и бактерии, които съдържа в недопечен вид.
Сурови кълнове
Суровите кълнове са рискови поради процеса им на напредък. Те се отглеждат във вода, която е застояла и може да съдържа бактерии. Има прекомерно доста нездравословни огнища в кълновете, на които би трябвало да се обърне внимание.
Недостатъчно изпеченото месо
Някои хора и готвачи избират месото полусурово, само че това е нездравословно за човешкия организъм. Според Марлер, в случай че месото се подготвя на температура под 160 градуса, бактериите в него не могат да бъдат унищожени. А те могат да доведат до ешерихия коли или салмонела.
Предварително нарязаните зеленчуци
Става въпрос за пакетиранитете салати. Ако решим да си купуваме салата в кутия от магазина, би трябвало да сме наясно с риска от развиване на ешерихия коли.
Предварително измитите и нарязани плодове
Особено в случаите, когато става въпрос за вносни плодове. Те прекомерно дълго са стояли в това положение, преди да ги закупим от магазина. В тези случаи има заплаха от заразяване със салмонела. Удобството е хубаво нещо, само че колкото повече хора вземат участие в обработването на храните преди консумация, толкоз по-голям е рискът от замърсяване на храната.
Сурови или незадоволително сварени/изпържени

яйца

В колкото по-суров тип са яйцата преди да ги консумираме, толкоз по-застрашени сме от развиване на салмонела. За страдание в някои случаи, когато не сме в домашни условия, няма по какъв начин да знаем какъв брой добре са приготвени.

Свързани публикации.. Хранителни токсикоинфекции – кои храни носят риск? 0 Храни, които укрепват имунната система на детето 0 Наръчник на диабетика – Правилен хранителен режим, само че какъв? 0 Сурови миди и стриди
„ Хранително заболяване, обвързвано с ракообразните, се е нараснало фрапантно през последните пет години заради световното стопляне, споделя Марлер. “ По-топлата вода усилва микробния напредък, който приключва с филтърни хранилки като стридите.
Нефилтрирана вода
Никога не се знае какви бактерии може да съдържа непречистената вода.
Недостатъчно добре приготвено брашно
Не би трябвало да се употребява в полусорово положение. През 2015 година и 2016 година 56 души са развили инфекцията ешерихия коли от ястие на сурово брашно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР