В преговорите за политиките в образованието Продължаваме промяната, Демократична България,

...
В преговорите за политиките в образованието Продължаваме промяната, Демократична България,
Коментари Харесай

За образованието: Практични учебни програми на разбираем език и финансиране за качество

В договарянията за политиките в образованието " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН " се сплотиха към концепциите, че качеството би трябвало да играе значима роля във финансирането му, че учениците би трябвало да се върнат допустимо най-скоро в учебно заведение, че образователните стратегии би трябвало да станат по-практични и ориентирани към образуване на умения. Политическите сили имаха разлики за мандатността на шефовете , които най-вероятно ще бъдат доизчистени на идващ стадий. Не съумяха да се съгласят и за предел за броя на учебниците по другите предмети - Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ желаят да има единствено по един или по два позволени учебника по предмет, а " Демократична България " и Политическа партия са срещу.

Настоящият длъжностен министър на образованието акад. Николай Денков се сочи за любимец и за постоянния министерски пост в бъдещото държавно управление, в случай че бъде формирано. След 5-часовата полемика Денков на процедура мина по листата и изясни кое е задоволително и кое не, с концепцията, че ще има и по-нататъшни диалози.
Финансиране за качество
Най-трудните и огромни промени в образованието, които може да последват тези договаряния, са във финансирането на предучилищното и учебното обучение. Всички участници се съгласиха, че то би трябвало да е обвързано с качеството, само че дяволът е в детайлите. В българското обучение сега не попада норма за качество, няма и методология за неговото премерване. То отсъства и като детайл в делегираните бюджети, посредством които се финансират учебните заведения.

От партията на Слави Трифонов желаят тези делегирани бюджети да отпаднат. По думите на някогашния претендент за министър председател на Има Такъв Народ Пламен Николов правилото " Парите следват ученика " би трябвало да бъде сменен от " Парите следват качеството ". Дългогодишният шеф на СУ " П. Р. Славейков " в Кърджали и член на Българска социалистическа партия Милко Багдасаров пък счита, че " делегираните бюджети са най-хубавото нещо случило се в образованието ", само че би трябвало да се добавят с детайл за качество.
Реклама
Тезата на " Демократична България " е учебните заведения да се финансират по три стълба - въз основата на резултатите, които постигат; въз основата действителни нужди; и посредством планово финансиране за избрани нововъведения. Това би трябвало да се случи след строги дефиниции на какво съставлява качеството, ясни функционалности за Националния инспекторат по образованието и сегашната система за външно оценяване.

" Учителите са тези, които основават качеството, а страната го подсигурява. Трябва да създадем обединен стандарт за оценяване на качеството - да се знае по кое време някой се оправя добре, по кое време някой преподавател предлага избрани способи, водещи до положителни резултати, с цел да бъдат публикувани в системата, само че и помощ за изоставащите ", изясни Христомир Йорданов, учебен специалист на Демократична България и учител в Техническия университет в София.

Желанието на " Продължаваме промяната " също е делегираните бюджети да се запазят като инструмент, само че надградени със комплицирана система за отчитане на добавената стойност на всяко учебно заведение, въз основа и на други фактори като обитаемото място, обществения статус и образованието на родителите и квалификацията на учителите. Ще се мери представянето на всяко учебно заведение, с цел да се откри кое се нуждае от помощ и кое ползва иновтивни практики, които могат да бъдат приложени и другаде. Според Денков това ще се случва с отчитане на напредъка на учениците посредством представянето им на входа и изхода на всеки учебен стадий. Така ще се съпоставят резултатите на сходни учебни заведения в сходна среда и ще отпадне концепцията за елитни учебни заведения, с които да се съпоставят всички, изясни той. За задачата би трябвало външното оценяване да се стандартизира и реформира. Служебният министър даде обещание да бъде направен математически модел за премерване на добавената стойност до лятото на 2022 година, пилотното му въвеждане при дребен брой учебни заведения през 2023 година и всеобщото му използване като формиращ финансирането на учебните заведения дирек от 2024 година

На процедура в секцията за качеството не отпаднаха концепциите на нито една групировка, само че по всичко проличава, че " Продължаваме промяната " ще води процеса . Всички се съгласиха и, че общият бюджет за обучение би трябвало да е най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт. Според " Демократична България ", той би трябвало да е 4% за предучилищното и учебното обучение, 1% за висшето обучение и 1% за просвета и изследователска активност.
Реклама Учебни стратегии
Съгласие има и за това, че образователните стратегии, които последно бяха реформирани през 2017 година, се нуждаят от смяна - по думите на Денков тях е залегнал научен жанр, който е неясен за учениците. Всички се съгласиха, че методът, който би трябвало да образува компетентности и който участва в Закона за учебното и предучилищното обучение (ЗПУО) на хартия, би трябвало да най-накрая да се ползва и на процедура в стратегиите, като е съгласуван и с възрастта на учениците. От Българска социалистическа партия прибавиха, че би трябвало да е съгласуван и с българската просвета и да няма " джендър идеология ".

Няма спор, че материалът би трябвало да бъде банален и фокусиран, да бъде по-практичен и по-малко научен, да е написан на понятен език и да дава повече време за действителен конфликт с проблематиката вместо да се търси предаване и наизустяване на допустимо най-вече материал.

" От цялото това препускане в края на образованието това, което е останало у един възпитаник, е умеенето да взема решение кръстословици - в случай че се търси създателят на Декамерон, като види " Бо ", той може да добави " качо ", онагледи казуса Христо Петров от " Продължаваме промяната ". Кирил Петков прикани самите способи на преподаване да бъдат актуализирани - дебатите и презентациите да навлязат допустимо най-бързо в образователните стратегии. Необходимо е и възобновяване на материала, изключително в научни и механически специалности, които се трансформират доста бързо в модерния свят. Всичко това обаче е кардинално единодушие - една евентуална промяна с изчистване и преформатиране на всички образователни стратегии може да отнеме и целия мандат.
Квалификацията на учителите
От Българска социалистическа партия желаеха учителите да станат контролирана специалност, което Денков поддържа. Всички се съгласиха, че административната тежест, с която учителите сега са натоварени, би трябвало да отпадне. От Демократична България предложиха въвеждането на ранни училищен стажове за учещите педагогика и Национална стратегия за попечителство на фрагментите в системата. Според Денков би трябвало да има и ясна оценка и асортимент на квалификационните курсове, които се оферират - сега има обилие от такива, само че без оценка и надзор за добавената им стойност. " Трябва да вкараме практиците в региона на осведомителните и информационни технологии, тези предмети изискват различен метод, който включва специфичен фокус върху квалификацията на учителите ", добави министърът.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Вечерни вести 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Промишленост 1 Гласът на Капитал 2 Вечерни вести 3 Политика Реклама За висшето обучение
Според служебния министър би трябвало да продължи все по-ясното профилиране на висшите образователни заведения и разделянето им след време на проучвателен университети, професионални висши учебни заведения и просветителни такива. " Всяко висше образователно заведение би трябвало да открие и да се концентрира в сфера, в която е най-хубаво за страната или района си ", счита министърът. Според " Демократична България " цялостната философия за качеството и формулировка какво е добавена просветителна стойност би трябвало да навлезе и във висшето обучение.

От Българска социалистическа партия предложиха висшето обучение последователно да стане гратис, само че Денков отхвърли концепцията с обяснението, че студентите се посвещават повече, в случай че има някакъв залог и че отношението им ще бъде друго, в случай че то стане гратис.
За по-нататъшно разискване
Срещата протече без кавги или тежки разногласия, само че несъгласия въпреки всичко имаше, които остават за по-нататъшни договаряния. Има Такъв Народ желаеха да има най-много два мандата по 5 години, с цел да няма безконечни несменяеми шефове, както и постоянна препоръка за работата им. От Българска социалистическа партия считат, че няма потребност от ограничаване на броя мандати, само че шефовете да бъдат атестирани на всеки 5 години наложително

" Демократична България " упорства, че системата се нуждае от визионери и мениджъри, а не от админи, като също поддържа концепцията препоръка на шефовете - съгласно тях обаче тази мярка би обезсмислила мандатността. Денков се опита да играе компромисно и предложи, че " дали един шеф ще има идващ мандат би трябвало да зависи от оценката на неговата работа. Ако се оправя добре, няма причина да бъде сменян ". Той акцентира, че значимата задача на бъдещото министерство е да прекъсне и да не разрешава политизиране на шефовете.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
От Има Такъв Народ желаеха и да отпадне националното външно оценяване след 4 клас, на което Денков твърдо се опълчи, тъй като то играе основна роля в модела за добавена стойност, който " Продължаваме програмата " ще изготви.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деян Димитров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР