В предстоянието на светлите христиански празници – Вход господен в

...
В предстоянието на светлите христиански празници – Вход господен в
Коментари Харесай

В предаването за съвременна и старинна музика „Контемпо” – концерти от Holy Week Music Series на Еврорадио

В предстоянието на светлите христиански празници – Вход господен в Йерусалим (Цветница) и Възкресение Христово, доста радиостанции от Европейския съюз за радио и телевизия, в това число и Българското национално радио, се включват с концерти в специфичната поредност Holy Week Music Series. В линията модерна музика на предаването „ Контемпо ” на 13 април 2022 година от 19.30 часа представяме програмата на Латвийското национално радио със модерни духовни произведения от латвийски композитори в осъществяване на Лига Грике (кокле), Айгарс Рейнис (орган) и Айгарс Рауманис (саксофон). Освен двете международни министър председатели на пиесите, написани особено за концерта, състоял се на 10 април 2022 година в Катедралата в Рига – „ A Testimony of our Time ” за саксофон и орган от Мадара Петерсоне и „ The Envoy of Spring ” от Анна Вейсмане, са включени още: „ Tears of light ” за соло кокле от Рихардс Дубра, „ Crucifixus ” за соло орган от Майя Еинфелде и „ Adoremus in aeternum ” за саксофон и орган от Ерикс Ешенвалдс.

В линията старинна музика е програмата на Чешкото национално радио. Солистите Селин Шейн и Барбора Кабаткова (сопрани), Дамян Гийон (алт), Ондржей Холуб (тенор), Яромир Носек (бас) и инструментален отбор Турбийон
Абитуриентски мъжки костюми
под диригентството на Дамян Гийон извършват цикъла от седем кантати на бароковия занаятчия Дитрих Букстехуде „ Membra Jesu nostri ” от 1680 година Пълното латинско заглавие на творбата, определяно като първата лутеранска оратория е „ Membra Jesu nostri pacijentis sanktissima ” („ Най-святите крака на нашия измъчен Иисус “). Всяка от кантатите благоговейно съзерцава измъчените, покрити с рани елементи от тялото на Спасителя: краката, коленете, ръцете, страните, гърдите, сърцето и лицето. Досега се е знаело, че поемата, върху която е написал музиката Букстехуде е дело на френския монах-мистик от 12 век Св. Бернар от Клерво, само че откривателите считат за по-вероятно авторството ѝ да е на средновековния стихотворец абат Арнулф от Льовен (починал през 1250 г.).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg