В предпоследния ден на 48-ото Народно събрание депутатите вдигнаха минималната

...
В предпоследния ден на 48-ото Народно събрание депутатите вдигнаха минималната
Коментари Харесай

С дебат `кой е по-ляв` НС вдигна минималната заплата. Увеличение обаче ще има от 2024 - Политика

В предпоследния ден на 48-ото Народно заседание депутатите подвигнаха минималната работна заплата до 50% от междинното брутно заплащане за страната. Увеличение обаче ще има следващата година - от 1 януари 2024 година

Минималната заплата ще е половината от междинната брутна заплата за последните 12 месеца, в които влизат последните два тримесечия от миналата и първите две тримесечия от актуалната календарна година. Точната сума би трябвало да бъде избрана до 1 септември.

Промените станаха факт с признатите на второ четене промени в Кодекса на труда.

През декември Българска социалистическа партия направи над 30 опита да вдигне минималната заплата до 50% от междинната - над 20 опита за вкарване на Кодекса на труда в програмата на депутатите и още към 10 - през удължителния закон на Бюджет`2022. Всички тези опити се проваляха с гласовете на ГЕРБ-СДС, " Демократична България ", " Български напредък " и Движение за права и свободи. В сряда обаче БВ поддържа влизането на точката в дневния ред, както и двама от Движение за права и свободи, всички от " Възраждане ", Политическа партия, Българска социалистическа партия и още трима от Демократична България. В края на предходната седмица, когато текстовете трябваше да се гледат, дневният ред бе пренареден и въобще не се стигна до проектозакона.

Казусът с минималната заплата

На 20 декември обществената комисия в Народното събрание реши да усили не главната, а, в която влизат и " клас прослужено време ", и бонусите за нощен и ексклузивен труд. По-късно Политическа партия отхвърли поддръжка. Междувременно КНСБ разгласи на взаимен брифинг с Българска социалистическа партия в Народното събрание, че ще излязат на митинг, в случай че минималната заплата не бъде вдигната, и заплашиха: " Който пипа клас, пада от власт! ".

Ден по-късно депутатите се захванаха с удължителния закон на Бюджет`2022. Тогава бяха направени няколко опита за повдигане на минималната заплата до 850 лева, каквото бе и настояването на синдикатите. Опитите обаче се провалиха. На 29 декември, по време на последното си съвещание за 2022 година,

Как и по кое време да се вдигне минималната заплата?

В хода на дебата през днешния ден Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната " през днешния ден съобщи, че е нужна редакция в зала, с която да се усили не брутната, а главната минимална заплата. Той е на мнение, че има причини за метод по отношение на брутната заплата, само че измененията не следва да се вършат сред двете четения. От Движение за права и свободи заявиха, че ще поддържат смяната, само че в случай че се отстрани понятието " брутна ".

Бившата обществена министърка на ГЕРБ-СДС Деница Сачева направи публицистичното предложение. Тя обаче предложи минималната заплата да се усили не от 1 юли, а от началото на 2024 година, като нарастването ще се пресмята на база на миналата година. (Между двете четения имаше предложение на Политическа партия нарастването да се дефинира на база последните 6 месеца - б.а.) По думите ѝ предизборно не могат да се подвигат заплати, защото това ще се отрази на редица браншове. Очаквано против това предложение се оповестиха от Българска социалистическа партия и Политическа партия. 

От " Демократична България " направиха публицистично предложение - минималната работна заплата да се усили от юли 2024 година, като се вземе интервалът от предходните 12 месеца.

Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната " пък разяснява, че за следващ път законопроект на Българска социалистическа партия се трансформира в текст на ГЕРБ. Това се случи и по време на прекрояването на Изборния кодекс. При Кодекса на труда се случи същото - левицата внася законопроект, а по време на второто четене се одобряват редакционни  оферти на ГЕРБ. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък му отговори с причини в жанр " кой е по-ляв ", нападайки досегашните си съдружни сътрудници от Политическа партия. Тя изиска нарастването да стане факт от 1 юли 2023 година

От " Възраждане " също влязоха в този спор и обявиха, че Политическа партия са откраднали програмата на левицата. От групировката на Костадин Костадинов заявиха, че поддържат предлагането на Нинова.

Заплатите се подвигат следващата година, с какъв брой - тайнственост

След този спор бе дадена отмора, през която се събра работна група, която да реализира консенсус към измененията. В последна сметка бе решено да отпадне думата " брутна ". Минималната работна заплата ще се дефинира до 1 септември на настоящата година. Тя ще бъде не по-малко 50% от междинната брутна заплата за последните 12 месеца, като в интервала влизат последните 3 тримесечия от миналата и първите три тримесечия от актуалната календарна година. Това предложение бе отхвърлено.

Депутатите обаче одобриха предлагането минималната работна заплата да бъде 50% от междинната брутна заплата за последните 12 месеца, в които влизат  последните два тримесечия от миналата и първите две тримесечия от актуалната календарна година. Точната сума би трябвало да бъде избрана до 1 септември.

Депутатите отхвърлиха настояването на Българска социалистическа партия нарастването да влезе в действие от 1 юли 2023 година - " за " бяха от Българска социалистическа партия и " Възраждане ", самостоятелният Явор Божанков, както и по четирима от Политическа партия и БВ. 

Така законът и измененията ще влязат в действие три дни след обнародването му в " Държавен вестник ", а нарастване на минималната работна заплата ще има от 1 януари 2024 година Решение каква ще е сумата ще взима Министерски съвет до 1 септември тази година.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР