В предни векове са осъждали за обида на величеството“. Почти

...
В предни векове са осъждали за обида на величеството“. Почти
Коментари Харесай

Бухалката на Ердоган: обида на държавния глава


В предни епохи са осъждали „ за засегнатост на величеството “. Почти никоя цивилизована страна няма в конституцията си към този момент сходен текст. В днешна Турция обаче президентът Ердоган ловко държи с него в шах цялата съпротива.

Опозицията е изправена пред тежко тестване: Кемал Кълъчдароглу е водач на Републиканската национална партия (РНП) - най-голямата опозиционна мощ в страната. Правителството в Анкара интензивно работи, с цел да смъкна депутатския имунитет на Калъчдароглу.

Двамата някогашни съпредседатели на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг към този момент се простиха с имунитета си и от над две години са в пандиза. В предизборната акция преди локалните избори на 31 март президентът Реджеп Тайип Ердоган засипа настоящето управление на партията с рецензии, наричайки водачите ѝ " терористи ".

Такава е обстановката в навечерието на първите избори в Турция, откакто тя стана президентска република. Президентът Ердоган, който е и ръководител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), работи безогледно против опозицията. Тя обаче няма по какъв начин да му противодейства.

„ Обида на президента “

Юристът и народен представител от РНП Махмут Танал споделя по този мотив, че като Ердоган постоянно може да се позове на текста за засегнатост на президента: " Когато той остро атакува господин Кълъчдароглу или госпожа Акшенер, които също като него са водачи на партии, очевидно това не му прави усещане, само че в случай че те решат да го подлагат на критика, тогава незабавно става дума за " засегнатост на президента ". В случая въобще не може да се приказва за някакво пълноправие ", показва Танал. При предходните президенти на Турция доста рядко са били повдигани обвинявания за " засегнатост на президента ". При Ердоган обаче броят им набъбна лавинообразно. Много по-трудно, в случай че не и невероятно, е противоположното деяние - по правосъден път някой да си търси правата против президента или държавното управление.
Редакцията предлага
За започването на следствие против член на държавното управление е належащо Народното събрание да одобри съответното решение с нормално болшинство. Там обаче президентът Ердоган, подкрепян от ултранационалистическата Партия на националното деяние (ПНД), разполага с безусловно болшинство. Така че всевъзможни сигнали или тъжби против хора от ръководството или пътуват в нечии чекмеджета, или не биват разследвани до дъно. По този мотив депутатът от опозиционната РНП Сезгин Танръкулу, постоянно заклеймяван от представители на ръководещата партия като " симпатизант на тероризма ", споделя, че правораздаването е станало част от изпълнителната власт, и че опозиционните депутати към този момент нямат никаква опция да показват свободно мнението си. Нито пък опозицията може да разчита за това на медиите.

По думите на Танръкулу, турското държавно управление управлява към този момент над 95 % от турските медии. В същото време то ускорява и натиска си против непознати публицисти, на които отхвърля акредитации. Ердоган е взел на мушка най-много прокюрдската Народна демократична партия, която той постоянно упреква в тероризъм. Дотук са се проваляли всички опити да бъде отслабена НДП благодарение на оскърбителен акции в медиите. По този мотив говорителката Айше Башаран споделя, че се е трансформирало в процедура ръководещите да жигосват партията като незаконна организация, да я изолират и осъждат на безучастие.

Правосъдието като политическа бухалка

Съдебният развой против Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг за " участие в терористична група " продължава. Междувременно беше свален депутатският имунитет и на редица други депутати от прокюрдската партия, тъй че и против тях скоро могат да бъдат повдигнати обвинявания. Но и доста други депутати от опозицията, които не са със свален имунитет, също са подложени на засилен напън, защото те също са разследвани. Махмут Танал от РНД споделя по този мотив, че правораздаването е превърнато в " политическа бухалка " против опозицията: " Ако остана без имунитет, неотложно ще се озова в пандиза, това е несъмнено. Дамоклевият меч е щръкнал над нас - желаят да ни затворят устата. Но ние непременно ще продължим да показваме мнението си ", твърди Танал.

Неговият съпартиец Сезгин Танръкулу е уверен, че след изборите поляризиращата изразителност на държавното управление ще се ускори. " Те не желаят да се води спор по значимите за страната тематики - стопанската система, вътрешният мир, имиграцията ", споделя той. Опозиционният народен представител се ангажира и с една прогноза: след изборите на 31 март Ердоган ще се опита дефинитивно да запуши устата на опозицията, като продължи да я изолира.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР