В предходен коментар засегнахме темата за възможностите, които предоставя капиталовият

...
В предходен коментар засегнахме темата за възможностите, които предоставя капиталовият
Коментари Харесай

Борсов коментар: Рисковете на капиталовите пазари

В предишен коментар засегнахме тематиката за опциите, които дава финансовият пазар. Инвестирането в скъпи бумаги се е оказвало доста доходоносно в исторически проект, само че с изключение на доходността е доста значимо всеки сегашен и предстоящ вложител да намерения и за риска, който е податлив да поеме. Като част втора от трилогията „ Капиталови пазари за начинаещи “ ще разгледаме другите опасности, които съпътстват вложението, и по какъв начин бихме могли да се предпазим от тях.

Рискът е правопропорционален на доходността!

Това е теорема №1 в вложението. Всеки би трябвало да знае, че в устрема си да реализира по-висока рентабилност, ще му се наложи да поема и по-висок риск. На графиката е изобразена връзката сред риска и доходността и класовете активи, които стоят на разнообразни места по кривата. Стана ясно, че вложенията (като цяло, а освен тези на фондовите борси) са обвързани с избрани опасности. Какви са те и по какъв начин да се предпазим от тях? Ще стартира с най-големия риск съгласно мен - ликвидния. Ликвидният риск се състои в невъзможността да се продаде даден актив на цена, близка до справедливата му. Той е мощно проявен при слаборазвитите пазари, където няма доста дейни участници. На процедура това е рискът да не можем да продадем акциите си, тъй като търговията с тях е прекомерно слаба. Риск, с който не трябва да се прави компромис, тъй като можем да се окажем в обстановка капиталът ни да бъде заключен в даден актив, от който не можем да се освободим. Заобикалянето на ликвидния риск е леснопостижимо. Просто не влизаме в позиции, от които не можем да излезем.

На второ място ще сложим пазарния риск

Той се състои от няколко други типа опасности, само че като цяло се дефинира във опцията да осъществяваме загуби заради неподходящи промени в цените на дадените активи. Например, колкото и да вярвате, че имате страхотния неподвижен парцел, когато цените на всички парцели в района падат, надали вашият би останал непокътнат дълго време. За разлика обаче от ликвидния риск, пазарният е доста по-сложен за отбягване и не може никога да се в профил изцяло. Бих споделил даже, че за самостоятелните вложители с дребни портфейли е безпредметно да се пробват да отстраняват пазарния риск. И до момента в който пазарният риск визира пазара като цяло,

неповторимият риск е характерен за всяка компания поотделно.

Той се състои във опцията обособената компания да изпита компликации заради независещи от пазара аргументи. Например акциите на най-голямата компания в бранша на опазването на здравето Johnson & Johnson паднаха с 9%, откакто Ройтерс заяви, че бебешката им пудра била инфектирана с азбест. В случай че вложител е вложил целия си капитал в тази компания, би претърпял забележителна загуба. Друг образец е спадът в акциите на Булгартабак Холдинг АД, откакто сдружението разгласи, че завършва индустриална активност. Най-лесният метод за отбягване на този риск е остарялото предписание за диверсификацията, т.е. не слагай всички яйца в една кошница. Чрез разпределение на капитала в няколко разнообразни класа активи или компании сензитивно се понижава опцията да се провокира сериозна загуба заради спада на една обособена компания.

За край ще изтъквам известния трейдър на фючърси Марк Куук: „ Трябва ви проект. Проблемът е, че множеството хора стартират да влагат, без да имат никакъв проект “. Без значение дали желаете просто да си осигурите въздържан приход като допълнение към работната заплата, или желаете да инвестирате с по-висок риск, пробвайки се да увеличите сензитивно спестяванията си, най-важно е да знаете задачата, към която се стремите, и риска, който сте склонни да поемете.

Авторът е лицензиран брокер на скъпи бумаги. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и клиенти на медиатора е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР