В Прага се провежда най-масовата демонстрация от Нежната революция преди

...
В Прага се провежда най-масовата демонстрация от Нежната революция преди
Коментари Харесай

На мащабен протест: 250 000 души искат оставката на Бабиш в Прага

В Прага се организира най-масовата проява от ”Нежната гражданска война ” преди 30 години насам. Според уредниците към 250 000 души вземат участие в митинга в центъра на чешката столица с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, заяви Българска национална телевизия.
Протестиращите упорстват за оставката на Бабиш, поради корупция и облагодетелстване от евросубсидии. Чешкият министър председател е безапелационен, че няма да се отдръпна. Статистиката, която употребява в своя отбрана е, че откогато е на власт доста е намаляла безработицата, има напредък на стопанската система, а пенсиите са нарастнали.

Недоволството против премиера ескалира през април, когато полицията предложи да му бъде предявено публично обвиняване за машинация при приемане на евросубсидии от негови компании преди десетина години.

64-годишният милиардер и създател на популистката партия АНО изрично отхвърли изказванията. Ден по-късно назначи нов министър на правораздаването, с което още повече разгневи недоволните от ръководството му. Бабиш е обект на одит и от Европейската комисия. Според предварителните резултати, министър председателят е в спор на ползи.

Бенджамин Рол, уредник на митинга: Срамно е, че сме в сходна политическа обстановка, че нещо сходно може да се случи. Но в това време съм благополучен, че гражданското общество се активизира.

Протести ще има и идната седмица, а в след дни в Народното събрание ще са глусава избор на съмнение против държавното управление.

Откакто е в политиката прякорът на Бабиш е " чешкият Доналд Тръмп ". Състоянието му се прави оценка на 3,8 милиарда евро, което го подрежда на второ място в листата на най-заможните чехи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР