В повечето случаи в отговорите на управляващите липсваше конкретика. ©

...
В повечето случаи в отговорите на управляващите липсваше конкретика. ©
Коментари Харесай

Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори

В множеството случаи в отговорите на ръководещите липсваше конкретика.

© Юлия Лазарова В отсъствието на кмета Йорданка Фандъкова и в зала с потенциал от 60 места се организира публичното разискване на бюджета на София в четвъртък. За разлика от предходни години гражданската интензивност бе огромна и нямаше място за всички искащи да схванат по какъв начин и защо общината ще харчи парите за 2020 година При отговорите на локалната власт обаче смяна нямаше и те, както постоянно, бяха уклончиви.

При полемиките ясно се удостовери, че това, което интересува софиянци, надалеч не е обвързвано толкоз с " блестящи " цели на общината, а със напълно съществени потребности в кварталите като канализация или проходими улици.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Местата в залата, в която се организира публичното разискване, не стигаха и доста жители се отхвърлиха да вземат участие.

Фотограф: Юлия Лазарова
Зоопаркът с повече пари от " Младост "

Силни овации провокира въпрос на жител от " Младост ", който съобщи, че отделените средства за региона са по-малко от тези, които общината ще влага в столичния зоопарк. Кметът по финансите в началото се оплете в опита си да отклони въпроса и няколко минути по-късно се оправда, че се харчат пари за поддръжката на пътната мрежа в квартала, " която е една от най-големите ", в това време има и разноски за администрация и се построяват седем площадки. " Не подценяваме никого, във всеки от регионите има потребности, само че действаме на база наличните средства ", разгласи той.

На разискването участваха представители на предприемчив комитет от столичния квартал " Горубляне ", които желаеха построяването на 10 сондажа за минерална вода и попитаха по кое време ще бъдат построени дълго чаканите пътни връзки от бул. " Копенхаген ", тъй като " единствено те ще спасят квартала ".

Дончо Барбалов сподели, че не е осведомен с казуса с водата, само че даде обещание да се работи в тази посока, като на първо място " би трябвало да се проучва тази активност ". Главният Архитект Здравко Здравков пък съобщи, че към този момент е направен разбор за булевардите, само че той следва да бъде разискван от общинския съвет. Според него преди този момент може да се провежда среща с представителите на комитета, на която да се схванат за процедурата.

От Панчарево се оплакаха, че за поредна година не са планувани никакви вложения в региона, а отговорът на общинарите беше, че " преди всичко би трябвало да се построи канал, а след това да се мисли за пътища ". " Кръстова вада ", която чака за канализация и регулации на улиците, пък ще може единствено да се надява на европейски средства за построяването им. " Пусната е апликационната форма ", съобщи Малина Едрева от ГЕРБ.

Къде отиде децентрализацията

По време на локалните избори в края на октомври и началото на септември, а и за известно време по-късно интензивно се говорше за опцията столичните региони да имат по-голяма самостоятелност и да разполагат с бюджет за решение на локалните проблеми. Засега обаче това не наподобява, че ще се случи.

Затова пък кметът на регион " Студентски " Петко Горанов (от " Демократична България " ) сложи въпроса за построяването на кръговото кръстовище при бул. " Св. Климент Охридски " и бул. " Андрей Ляпчев ", което се чака от години. " Този план е бил включен в предходната финансова стратегия, само че е изнемощял поради административни проблеми. Има планова опция и в това време не е толкоз значима инвестиция - 760 хиляди лева Нужно е да се пусне социална поръчка, тъй като резултатът от него ще е доста огромен, и предлагам обектът да бъде включен и в тазгодишната стратегия ", съобщи той. Обяснението на Барбалов беше, че тази година има подготвеност да се работи по плана, само че нищо повече. Към този миг липсва в програмата за 2020 година

Кметът на " Слатина " Георги Илиев (ДБ) пък означи, че от общо 8 страници с оферти от региона в финансовата стратегия е влезнало единствено едно. Той не получи конкретнен отгвор за какво е станало по този начин и кой е решил какви са потребностите на региона, само че му беше припомнено, че " би трябвало да се съобразяваме с наличните средства ".

Трайчо Трайков (ДБ), който дава отговор за " Средец ", насочи предложение 50-те общински жилища в центъра на столицата, които са празни и в окаяно положение, да бъдат ремонтирани и пуснати чартърен на пазари цени. Според него това може да се случи, като общината вземе заем, с който да построи други жилища в крайни квартали, където да бъдат настанени нуждаещите се. " Така хем ще бъдат задоволени претендентите за общински жилища, хем ще има задоволително средства за погашение на заема ", разяснява той. В отговор зам.-кметът по финансите и опазването на здравето Дончо Барбалов сподели, че предлагането звучи добре, само че не е несъмнено дали е допустимо по този метод да се преразпределят средствата. А на процедура това значи, че нищо от препоръчаното няма да се случи. Чак в този момент след питане от жител новият кмет по дигитализацията Владимир Данаилов отговори, че отделените средства за цифрови действия на общината са едвам 2 млн. лева
Ключови обекти за 2020 година

За следващ път общината показа като цели същите обекти, които се чакат от години.
" Ще се дефинират места и ще стартира капиталово обмисляне за буферни паркинги. Има подробни устройствени проекти, само че е мъчно намирането на вложител за построяването им, тъй като липсва предпочитание ", съобщи основният проектант на София Здравко Здравков.

Скоро би трябвало да се реши бъдещето и на Централната минерална баня в София. Обсъжданите разновидности са два - дали да остане баня или музей. Здравков отговори на въпрос на гражданка от сдружението " Да бъде баня ", че следва конкурс, с който да се даде ясна тактика и финансов надзор за ръководството над постройката.

Тази година се чака да стартира реконструкцията на някогашна топлоцентрала наоколо до НДК в център за модерно изкуство, както и да се задейства планът за Вторичен градски център към Централната гара. Ще бъдат задвижен и планът за промяна на пл. " Македония " и откриване на непокътнатите находки от църквата " Свети Спас ".

Проектът за Вторичен градски център, който ще стартира да се осъществя тази година.

[НАГ]

В същото време няма аспект лифтовете на София скоро да проработят още веднъж. " В момента " Витоша ски " е притежател на тези уреди и сме дали наставления и заповеди с съответни оферти за възобновяване на лифтовете, само че те са обжалвани и сега сме на втора инстанция ", изясни основният проектант.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР