В повечето случаи директният натиск върху раната може да спре

...
В повечето случаи директният натиск върху раната може да спре
Коментари Харесай

Кръвотечение и кървене при деца


В множеството случаи директният напън върху раната може да спре кръвотечението. Кръвотеченията от главата не постоянно са толкоз съществени, колкото наподобяват – даже дребна контузия може да провокира съществено кръвотечение.

Ако кървенето не може да се овладее наблюдавайте дали на детето му се завива свят, губи ли схващане, дали е неясно, със студена и лепкава кожа, диша бързо и незадълбочено. Това са признаци на потрес.

Кога да потърсите професионална помощ?
-

Ако кръвотечението не може да бъде овладяно и е обвързвано със сериозна контузия
-

Ако раната би трябвало да бъде зашита или в случай че замърсяванията не могат да бъдат отстранени с внимателно разчистване. Почистването е значимо, с цел да се избегнат вторични инфекции.

Свързани публикации.. Първа помощ при строшаване на носа, изкълчване и навяхване 0 Първа помощ при обработка на открити рани 0 Какво би трябвало да съдържа аптечката за първа помощ 0

Какво НЕ би трябвало да вършиме?
Не прилагайте турникет за прекъсване на кървенето – може да навредите повече, в сравнение с да помогнете.

Какво включва първата помощ:

-

Успокойте детето и му осигурете покой

-

Приложете пряк напън върху раната с чиста и суха тъкан. Задръжте компактно, само че деликатно 5 до 10 мин., до момента в който кървенето спре. Ако кръвта попива тъканта, не я сменяйте поради риск от унищожаване на съсирека и възобновяване на кървенето. Сложете друга тъкан върху първата.

-

Ако раната е повърхностна, измийте я със безплоден физиологичен разтвор или със сапун и топла вода и подсушете. Не мийте дълбоки и мощно кървящи рани. Ако не сте сигурни какъв брой сериозна е раната, обадете се на персоналния си доктор.

-

Когато кървенето намалее, даже и раната към момента да кърви, наложете чиста превръзка. Не използвайте памук и други сходни тъкани, които оставят власинки. Те могат да замърсят раната в допълнение. Превържете компактно, само че не прекомерно плътно – кожата под раната не трябва да става бледа и студена, което е знак за това, че кръвообращението е прекратено.

-

След оказване на първа помощ се консултирайте с персоналния си доктор дали е належащо да се направи залепване, тегел и имунизация против тетанус.2075
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР