В последния работен ден преди Коледните празници, министърът на туризма

...
В последния работен ден преди Коледните празници, министърът на туризма
Коментари Харесай

Ангелкова засилва три атрактивни южни плажа към новите концесионери

В последния работен ден преди Коледните празници, министърът на туризма Николина Ангелкова взе в ръцете си "разпределянето " на три морски плажа по южното Черноморие. Тя разгласи открити процедури за възлагане на концесия на бреговите линия на морски плаж "Сарафово " край Бургас, „ Дяволска река 1 “, община Приморско и „ Каваци-юг “, община Созопол.

В обявлението на туристическото ведомство обаче, не е посочена нито прогнозната минимална цена, която страната има желание да изисква от претендентите, нито срокът на бъдещите концесии.

Единственото, което излиза наяве от оповестеното съобщение е, че „ Комисията по чл.8ж от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, назначена със Заповед № Р-157 от 11.12.2019 година на министър-председателя на Република България, на съображение чл.8з, алинея 2 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие по отношение на Решение № 702 от 26.11.2019 година (обн. Дъждовни води, бр. 94 от 2019 г.) на Министерския съвет за разкриване на процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Сарафово “, община Бургас, област Бургас, на свое съвещание, извършено на 18.12.2019 година утвърди документи за концесия за морски плаж “Сарафово “, община Бургас “ .

За да си напомним въпреки всичко защо тъкмо иде тирада, направихме информация в информацията, които държавната работа даде преди месец, когато решението беше взето. От нея излиза наяве, че бъдещите стопани на пясъчните линии ще би трябвало да обезпечат в идващите 20 години водното избавяне, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Исканото от страната минимално годишно концесионно заплащане за плажа "Сарафово " беше несъмнено на 45 502 лева без Данък добавена стойност, за плаж "Дяволска река 1 " – 19 049 лева без Данък добавена стойност, и за плаж "Каваци-юг " – 55 581 лева без Данък добавена стойност. По това време от прес центъра на Кабинета прецизираха, че размерът на таксата е избран по методиката за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Справка в Националния концесионен указател демонстрира, че плажът в Сарафово е с дейната плажна повърхност с размер 54 925 кв., само че от нея са изключени неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и преносими (бели) дюни с обща повърхност 28 560 кв. м., общата повърхност, заета от обекти на инфраструктурата в размер 10 кв. м, представляващи: стълби - 2 кв. м, подпорни стени - 8 кв. м; общата повърхност, заета от брегоукрепителни уреди в размер 18 104 кв. м, в която е включена и площта, заета от дамба с повърхност от 1197 кв. м. И площта, заета от скалист плаж в размер 638 кв. метра. Плажът е с дължина на бреговата линия 2811 метра.

Така или другояче тук е моментът да напомним, че през февруари държавното управление приключи едностранно концесията за морския плаж "Сарафово " в Бургас. Двайсетгодишният контракт сред страната и компания "МАТ " ООД беше подписан на 7 септември 2000-а, само че от държавната тогава оповестиха, че аргументите за предварителното преустановяване на концесионния контракт са "констатирани систематични нарушавания на съществени нормативни и договорни отговорности ". От Министерството на туризма обаче по това време не дадоха публична информация какви нередности са открити на плажа.

Вярно е, че преди година плажуващи се оплакаха от изобретателността на концесионера, с която той не обезпечава наложителната свободна зона. В сигнала до медиите по това време пишеше “, че „ свободната зона “ избрана от концесионера е била сред камънаци и треволяци.

И добавяха още „ Дори реалокира ( бел.ред. - концесионерът )спасителния пост там, с цел да има повече място за платените му чадъри. Които прочие са от водата до самите заведения, а на дребното свободно място зад тях са струпани шезлонги, да не би някой да намерения да се настани там. Виждала съм всевъзможни нарушавания, само че тази досетливост ми наподобява към този момент прекомерна по безочливост! "

По всяка възможност, това е било и основанието, с цел да бъде преустановен договора с бургаската компания "МАТ " ООД, чиито мажоритарни притежатели са синовете на починалия европейски първенец по битка, предприемач и филантроп Янчо Патриков – Георги и Калоян, посредством компанията си "Долара " ООД. Останалите дялове се държат от Мария Бодурова, Галина Патрикова-Жекова и Жулиета Атанасова.

Инак плажът край Сарафово е затрупан с тънък пясък. Морското дъно е косо и е комфортно за неопитни плувци и деца. Непосредствено до Сарафово се намира естественият резерват Атанасовско езеро, където гнездят над 300 типа птици, порастват над 250 типа растения и в езерото се срещат 17 типа риби.

Или казано с думи прости- става дума за атрактивна брегова линия. А на 21 януари би трябвало да стане ясно, кой ще е идващият и собственик.

Ден по-късно ще стане известно и кой ще се погрижи за морски плаж „ Каваци-юг “ край Созопол.

Около този плаж също имаше скандал, откакто това лято в медиите се появи касова записка с цена от 70 лева за чадър и шезлонг. След като този факт стана обществен, представителят на концесионера - касиерът на плажа Гаврил Казанджиев „ отбрани “ тази цена, като обясни, че това е сумата за четири шезлонга и сянка на първа линия, което било ВИП зона. А солената услугата включвала първокласни кресла, масичка и специфичен чадър, предпазващ от UV лъчи.

След инспекцията от министерството на туризма обаче се оказа, че след направената от тях инспекция, единственото намерено нарушаване беше "недостатъчно огромна табела с цените на плажните продукти "...?!

Може би пък идващият концесионер ще постави огромните табели, с цел да са наясно посетителите, какъв брой надълбоко ще би трябвало да се бръкнат.

Така или другояче, ползата към този плаж сигурно ще бъде засилен, защото съгласно данните в Националния концесионен указател обектът на концесията е с обща повърхност 33 073 кв. м., а дейната плажна повърхност на обекта, която се употребява за реализиране на наложителните действия, за разполагане от посетителите на морския плаж на платени и неплатени (лични) плажни такъми е с размер 28 064 кв. метра. Дължина на бреговата линия тук е 651 метра.

Плажът Дяволка река е измежду най-малките от тази „ порция “ разпределяне. Последната информация за неговите стопани е от 2014-а, когато тогавашният министър на районното развиване Десислава Терзиева даде тази брегова линия след конкурс, при който както писа "Банкеръ " по това време претендентът за нея се беше състезавал самичък със себе си. Става дума за софийската компания "Атлиман 2 " ЕООД е благосъстоятелност на Борислав Желязков, който по това време подписа контракт за стопанисването на 5927 кв. м против годишен наем от 24 793.20 лева с Данък добавена стойност при първична оповестена цена от 20 561 лева без Данък добавена стойност, или 24 673.20 с Данък добавена стойност. С други думи "наддаването " беше под...150 лв..

Кои ще сстанат новите чорбаджии на тези три плажа, ще стане ясно след 20 януари.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР