В последните няколко седмици онлайн магазинът eBay отчете впечатляващ ръст

...
В последните няколко седмици онлайн магазинът eBay отчете впечатляващ ръст
Коментари Харесай

Сериалът Queen's Gambit събуди шахмата

В последните няколко седмици онлайн магазинът eBay регистрира впечатляващ растеж на продажбите на шахматни дъски - над 215%.

А известните уеб сайтове за онлайн шах като Chess.com, Chess24, weChess и други оповестиха за десетки хиляди нови гости.

Зашеметяващата игра на Аня Тейлър-Джой в основната роля, в композиция със страхотната синематография водят до рядко визии консенсус сред критици и фенове - Queen's Gambit е просто извънреден. Не вреди и фактът, че консултанти на сюжета са колоси в шаха като Гари Каспаров и Брус Пандолфини, правейки го реален даже за тези, които познават добре шахмата.Виновникът е един - хитовите минисерии на стрийминг платформата Netflix - Queen's Gambit (Дамски гамбит). Седемте епизода, основани на едноименната книга на Уолтър Тевис, станаха за нула време най-гледания сериал в известния уебсайт.

Той споделя историята на Бет Хармън, сираче, което се научава да играе шах от чистача в сиропиталището. "Момичетата не играят шах ", споделя й в началото той, само че склонява да изясни на момичето основите на играта.

Сюжетът се развива през 50-те години, когато използването на седативи в сходни институции не е нещо извънредно, само че на Бет те оказват необикновен резултат - дават й способността да вижда шахматната дъска на тавана на спалнята си и да играе партии самичка, когато реши. Девойката бързо се трансформира в шахматен талант, съумява да убеди приемната си майка да я пусне на надпревари, и бързо се изкачва до най-високите равнища в шахмата.

Това провокира и невижданият от години интерес към една от най-старите игри. Сайтът Chess.com даже създава бот, имитиращ играта на Бет Хармън, който до края на месеца ще е играл с над 100 000 американци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР