В последните години сме свидетели как с бързи темпове изчезват

...
В последните години сме свидетели как с бързи темпове изчезват
Коментари Харесай

От колко място се нуждае природата

В последните години сме очевидци по какъв начин с бързи темпове изчезват скотски и растителни типове . Около един милион пък са застрашените от изтриване в идващите няколко десетилетия.
 Организация на обединените нации: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове
Организация на обединените нации: Видовете на Земята изчезват с невероятни темпове

Какво разкрива последния отчет на организацията за бъдещето на планетата

Това несъмнено е стряскаща прогноза, тъй като без природа няма да ни има и нас, хората. Тя се грижи за пречистване на въздуха и водата, само че и за нашето изхранване. И с цел да се резервира биоразнообразието и животът на планетата, държавните управления подхващат ограничения, целящи разширение на естествените местообитания на типовете . Защото природата няма по какъв начин да се развива, в случай че не й осигурим задоволително място.

Според световния проект (на базата на съглашението в Конвенцията на Организация на обединените нации за биоразнообразието) 30% от сушата и морето би трябвало да бъдат предпазени до 2030 година, а до 2050 година - цели 50% от територията на планетата . А разумният въпрос е какво тъкмо ще се реализира с това решение.
 Снимка 480621

В момента, към 15% от сушата и 7.4% от водните басейни са под някаква форма на отбрана. Очевидно, това не е задоволително.

Основната задача е да се резервира това, което е останало, като биоразнообразие . Със своята активност хората са съумели да трансформират повече от 3/4 от земната повърхнина. Повечето естествени зони са превърнати в обработваема земя, а доста типове са изчезнали окончателно.

Фокусът на напъните за запазване на територии би трябвало да бъде ориентиран най-много към тези, които имат най-голямо биоразнообразие - като Големия бариерен риф или джунглата на Амазонка да вземем за пример. Защитата на тези зони значи отбрана на доста типове по едно и също време, написа Science News.
 Снимка 480620

Каква част от останалата територия на Земята би трябвало също да бъде под един или различен тип отбрана, зависи доста от задачата на ограниченията - предотвратяване на скотски типове от изгубване, развъждането им с комерсиални цели (например риболов) или отбрана за управление на климатичните промени.

Например, големи горски масиви в Канада и Русия не могат да се похвалят с огромно многообразие от скотски и растителни типове. Тяхна е задачата да преработват и до 1/3 от въглеродния диоксид, като по този метод оказват своето въздействие върху климата.

И по този начин разногласието сред откриватели и ръководещи наподобява няма да има край. Биологът Едуард Уилсън декларира преди години, че 80% от биоразнообразието може да бъде избавено, а половината от площта на планетата стане предпазена територия . Такива са и проектите за след 30 години - само че дали тогава към този момент няма да е късно...
 Снимка 480619

Други еколози са на мнение, че и 44% стигат, с цел да има задоволително място за 28 594 типа бозайници, птици, земноводни, влечуги и ракообразни. Но те би трябвало да бъдат добре предпазени и надеждно ръководени, с цел да се реализира търсеният резултат.

Трети са на мнение, че сходни огромни цели може да звучат добре, само че едва ли ще бъдат сполучливо изпълнени на процедура. Затова те оферират по-лесни, само че също толкоз ефикасни ограничения за най-застрашените точки с най-голямо биоразнообарзие. Акцентът им е върху свързването на фрагментирани местообитания с естествени коридори - там, където не е допустимо предпазените територии да бъдат разширени.
 Снимка 480622

От значително значение за реализиране на проектите в международен мащаб са и съответните ограничения, които страните ще подхващат. Защото при някои ще се наложи даже 30% от територията им да стане предпазена околност, което води след себе си редица последици, най-вече финансови загуби.

Затова е значимо освен какъв брой огромни територии ще бъдат предпазени, само че и какво е тяхното значение за природата и околната среда като цяло. Разбира се, няма по какъв начин 30% от територията на нашата планета да е единствено национални паркове .
 WWF, коронавирусът и каква е връзката сред унищожаването на природата и пандемиите
Унищожаването на природата - същинската причина за пандемиите

Когато сме стигнали прекомерно надалеч

На тези територии може да се прави лов или селскостопанска активност, само че не и огромното почистване на хабитати и тотална смяна на изискванията за живот. Затова би трябвало да се мисли освен световно, само че и районно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР