В последните години се наблюдава масова порочна практика за фиктивно

...
В последните години се наблюдава масова порочна практика за фиктивно
Коментари Харесай

Българи мамят с пенсии с недостигащ стаж

В последните години се следи всеобща порочна процедура за фиктивно обезпечаване без фактически полагане на труд. В всеобщия случай това са лица с недостигащ 15 години автентичен застрахователен стаж за разпределяне на пенсия и пребиваващи в чужбина, оповестява Национален осигурителен институт, като се базира на данни на поделението си в Разград. За задачата се изискват информации от АИС " Граничен надзор “ от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Разград по отношение на датите на напускане/завръщане в Република България.

Лице с сегашен адрес в друга страна подава документи за разпределяне на пенсия по реда на член 68, алинея 3 от КСО, като има общо 10 години застрахователен стаж по показани трудови книжки. В осведомителната система на Национален осигурителен институт се пресъздават данни за 5 години застрахователен стаж в качеството на самоосигуряващо се лице – аграрни собственик. За преценка на правото е подаден сигнал за инспекция от контролните органи в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Разград, при която е открито, че лицето е напуснало територията на България преди 5 години, след което е записано посредством упълномощено лице като аграрни собственик в ОД " Земеделие " – Разград, надлежно посредством упълномощено лице и в Търговско дружество на Национална агенция за приходите. През интервала, за който са импортирани осигурителни вноски в качеството на аграрни собственик, лицето не е било на територията на България нито един ден.

Заради обрисувалата се наклонност, контролните органи в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Разград ускориха контрола и в тази посока. През 2020 година са осъществени инспекции за 79 лица, кандидатствали за разпределяне на пенсия с недостигащ 15 години стаж. От тях за 71 души е открито, че са подавани данни, само че не обитават на територията на страната и не упражняват трудова активност, като за тях не е зачетен застрахователен стаж и приход. За 17 осигурители, които са назначавали такива лица, е сезирана прокуратурата. През 2021 година са осъществени инспекции за 87 лица, на 43 не е зачетен застрахователен стаж. През 2022 година са осъществени инспекции за 83 лица, на 36 не е зачетен застрахователен стаж.

В поделението на Национален осигурителен институт в Разград непрестанно постъпват сигнали от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) за формирани досъдебни производства против лица, при които има подозрения, че са си послужили с неистинен документи за персонално облагодетелстване. От страна на длъжностното лице се изготвят информации за получените суми за пенсии от отпущането им до приемане на сигнала, копират се всички заявки и документи от пенсионното досие. Пенсиите на лицата се стопират от погашение за да се предотврати по-нататъшното източване на средства от бюджета на ДОО.

Мерките, взети от всички институции, директно наранени от случаите, както и явно покачвания публичен интерес, доведоха до понижаване на броя на случаите с постъпили сигнали от ОД на Министерство на вътрешните работи и спрени от погашение пенсии с разпоредби на длъжностното лице. Получените претенции в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт в Разград за даване на информация в последните години са следните: 2019 година – 65 бр.; 2020 година – 48 бр.; 2021 година – 26 бр., като 6 бр. от тях не са пенсионери, и 2022 година 48 бр. – 44 бр. не получават пенсии. За същите години сумите на погрешно изплатените пенсии, които подлежат на възобновяване от лицата, са както следва:

- За 2019 година – постановени са 8 разпоредби за възобновяване на безпричинно получените суми за пенсии общо за 51 975,30 лева.;

- За 2020 година – постановени са 3 разпоредби за възобновяване на безпричинно получените суми за пенсии общо за 7 266,51 лева 17брой 1/2023 година

- За 2021 година – постановени са 5 разпоредби за възобновяване на безпричинно получените суми за пенсии общо за 40 965,46 лева.;

- За 2022 година - постановени са 6 разпоредби за възобновяване на безпричинно получените суми за пенсии общо за 15 985,15 лева, всички за лица с постановена присъда от Районен съд - Разград.

Има случаи, при които документите са със характерно наличие и изискват медицински знания – експертни решения на ТЕЛК (ЕР на ТЕЛК). Такива проблеми породиха през 2012 година, когато бе получено писмо от Районна прокуратура за формирано досъдебно произвеждане против незнайно лице за това, че в изискванията на продължавано закононарушение е съставило неистинен публични документи - експертни решения на ТЕЛК, за същите да бъдат употребявани пред Национален осигурителен институт за разпределяне на пенсии.

Списъкът съдържаше информация за 267 лица, част от които не са пенсионери. За всички, получаващи пенсии, длъжностното лице по пенсионно обезпечаване постанови разпоредби за прекъсването им на съображение на текстове от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) – заради показване на доказателства за условия, които могат да доведат до преустановяване на получаваните пенсии, за да се предотврати по-нататъшното им приемане.

Органите на полицията започнаха инспекции по отношение на неистинността на показаните експертни решения. При част от тях лицата признават своята виновност, а точно, че са си послужили с документ с погрешно наличие за разпределяне на пенсия. Същите подписват съглашение с Районна прокуратура, признават се за отговорни и възвръщат по сметката на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - Разград сумата на изплатените пенсии от отпущането до прекъсването им. Други не се признават за отговорни и за тях процедурата продължава в Районен съд, който след това признава тяхната виновност и ги осъжда да възстановят на Национален осигурителен институт получените суми за пенсии, ведно със законната рента.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР