В последните дни забелязваме нещо, което ме притеснява като анализатор

...
В последните дни забелязваме нещо, което ме притеснява като анализатор
Коментари Харесай

Политологът Любомир Стефанов: Проф. Константинов, защо сега се сетихте за изборните проблеми?

В последните дни виждаме нещо, което ме тормози като анализатор – нагнетяването на чувството, че ще има проблеми с преброяването на гласовете. Не мога да схвана за какво ръководителят на „ Информационно обслужване “ проф. Константинов стартира тази акция.
Това разяснява пред novini.bg политологът Любомир Стефанов. За него това е безусловно необяснимо.

„ Не желая да влизам в тайни теории, само че тези проблеми бяха ясни още преди месец. Аргументите, че имало доста партии, доста претенденти и данните би трябвало да се обработват по-дълго, са безусловно погрешна информация. Проблемите се състоят в това, че няма задоволително време за техническо приготовление, ограмотяване на членовете на комисиите, а не че има доста партии, доста претенденти или повече секции в чужбина. Проф. Константинов да каже за какво в този момент се е сетил, а не преди месец или два месеца. Проблеми има, само че те са в Избирателния кодекс в посока опростяване на процеса на политическото изчисление на числата. Този въпрос не може да изниква две седмици преди изборите всякога, когато вършим избори “, изясни той.

Преди дни шефът на „ Информационно обслужване “ проф. Михаил Константинов съобщи, че след две седмици, когато са изборите, ще имаме огромни неприятности. Според него сега има най-сложния избирателен протокол и затова обработката на гласовете ще отнеме на Районните изборни комисии 2-3 дни, а в Централната изборна комисия ще отнеме от 5 до 6 дни. По думите му това е непознато за България и по този начин формалните резултати доста ще се забавят.

Любомир Стефанов споделя още, че в края на предизборната акция не вижда нито посланията на партиите, нито активизиране на електората.

„ Напротив, има някаква характерна заспалост. Преимуществено се приказва на тематиката пандемия. Отново се връщаме към ограниченията – съответни ли са, до каква степен се съблюдават. По никакъв метод не се основава усещане за предизборна обстановка 10 дни преди изборите. Няма по какъв начин изборната интензивност да не пострада от това. Хората са уплашени и даже ядосани поради метода проба-грешка, крачка напред, две обратно. Започваме да се питаме дали тези, които ни го оповестяват, са задоволително кадърни и вършат нещата задоволително професионални. Хората са разколебани, разочаровани в огромна степен може би “, счита Стефанов.

Според него българите ще отидат да гласоподават, макар опитите на политиците да ги разколебаят.

„ Избирателната интензивност няма да мине 60%, това е ясно. Надявам се да реализираме изборна интензивност от 50%, която е нормална за България през последните години. Това, което в действителност ще следим с интерес, е до каква степен работата на комисиите ще повлияе на броя на така наречен недействителни бюлетини, защото това рефлектира върху изборния развой. Този път се надявам партиите, които назначават членовете на комисиите, да поемат своята виновност, тъй като бюлетини се афишират за недействителни не поради жителите, а тъй като ангажираните с изборния развой нямат задоволително подготвеност. Повече от ясно е кой е отговорен за това “, разяснява Любомир Стефанов.

По думите му в огромните градове хората ще предпочетат да гласоподават електронно, а в дребните обитаеми места хората ще гласоподават по обичайния метод, с хартиени бюлетини, заради по-големия брой възрастни хора, които живеят там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР