В последните дни се създаде напрежение относно тестовете за учениците

...
В последните дни се създаде напрежение относно тестовете за учениците
Коментари Харесай

Кацаров отговори на Денков: Всеки сам осигурява тестовете за своето ведомство

В последните дни се сътвори напрежение по отношение на тестванията за учениците и неналичието на проби. Двамата министри си разменят обвинявания от медиите кой е отговорен за това. Според здравния министър за доставките дава отговор МОН.

„ Това не зависи от Министерство на здравеопазването, а от просветителните управляващи. Според мен би трябвало да се обезпечат условия за всички, които желаят да учат присъствено, даже да става въпрос за няколко възпитаници. Нашето условие е да осигурим безвредна среда в учебните заведения. Всеки обезпечава тестванията за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на просветителните управляващи, тъй като си даваме сметка, че това се прави за първи път и е мъчно. Имахме най-хубавото предпочитание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, изясни доктор Стойчо Кацаров. По думите му има обезпечени проби за учениците доникъде на януари.

„ Доставките нормално са от Китай и лишава време, до момента в който дойдат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, разясни министърът на опазването на здравето.

„ България е съумяла да обърне епидемиологичната вълна, без да влиза в локдаун. На доста места в Европа сега има цялостно затваряне “, разгласи още доктор Стойчо Кацаров.

Относно високата смъртност у нас той съобщи:

„ Здравните управляващи не лекуват, лекуват лечебните заведение. Ние единствено следим за организацията. Всеки болен има достъп до здравна помощ. Още от лятото беше планувано всичко. Смъртността би трябвало да бъде оценена в елементи. 90% от умрелите са над 60-годишна възраст и не са ваксинирани. Затова приканих възрастните хора да се ваксинират”, изясни Кацаров.

По думите му имунизацията би трябвало да остане доброволна.

Кацаров пожела триумф на бъдещия си правоприемник отпред на министерството. „ Здравното министерство е най-тежкото сега. На наследника ми ще му е по-лесно, тъй като ще има зад тила си болшинство, аз имах партии, борещи се за гласове “, разясни той.

Според доктор Стойчо Кацаров в Народното събрание би трябвало да се влиза със зелен документ. „ Така ще дадат образец на обществото, тъй че ги приканвам да гласоподават такова решение”, заключи министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР