В последните дни от краткото си съществуване 46-ото Народно събрание

...
В последните дни от краткото си съществуване 46-ото Народно събрание
Коментари Харесай

46-от НС: Див популизъм, грандиозна каша и грозни сцени

В последните дни от късото си битие 46-ото Народно заседание забърка грандиозна каша към актуализацията на бюджета и най-вече около пенсиите. Мнозинство, формирано главно от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, гласоподава взаимно изключващи се текстове, чието по едно и също време използване би взривило държавния бюджет. После в продължение на дни и куп съвещания депутатите опитваха (някои откровено, други не толкова) да се измъкнат от тази каша, като пред погледа на смаяната аудитория се разиграха поредност грозни подиуми, в които се редуваха празни приказки и безогледни неистини, дебелашки обиди и откровена хулиганщина.

Как и за какво се стигна до тази обстановка? Отговорът на този въпрос може да бъде прекомерно индикативен както за самото 46-о Народно събрание, по този начин и изобщо за положението на българската политика, за равнището на огромна част от българските политици и партии.

Глупост?

Някои биха дали отговор на въпроса по този начин: стигна се дотук заради недовиждане, заплеснатост, припряност или просто нелепост. Да, сигурно в състава и на този парламент имаше обособени депутати, които по някоя от изредените аргументи не са разбрали какво гласоподават.

Като цяло обаче можем да отхвърлим тази възможност, тъй като болшинството от забъркалите кашата депутати дадоха многочислени и недвусмислени доказателства, че го вършат изцяло умишлено.

Откровено вредителство

Истинските претекстове за тяхното държание са други. Първият може да се дефинира като искрено вредителство. При това по едно и също време в две съществени посоки.

Най-напред - вкарвайки цялото заседание в заложения от тях капан, по този начин наречените „ остарели ” партии пробваха да натрият носа на „ новите ” (наричани още „ протестни ” или „ партии на смяната ”). И съумяха. Още повече, че и обособени депутати от „ новите ” партии волно или несъзнателно дадоха своя принос за цялото безумство.

Второто направление е по-практично. Ангажирайки голяма част от късото време на Народното събрание с баталиите към бюджета, „ старите ” (основно ГЕРБ и ДПС) целяха да провалят приемането на промени в други закони - за НСО, Бюрото за отбрана и Закона за правосъдната власт. И съумяха. Така „ царството ” на основния прокурор и „ бухалката ” на профилираните съдилища и прокуратури останаха непокътнати за неопределен срок. Оказа се, че статуквото на превзетата страна има задоволително бранители, освен това освен в упоменатите две партии.

Див популизъм

Втората причина за разигралия се безразсъден сюжет към актуализацията на бюджета и най-вече около пенсиите е предизборната обстановка. Краят на следващия парламент за следващ път съответства с началото на акцията за следващите избори и на множеството партии в тази обстановка законът за актуализацията им пристигна като дюшеш, с цел да се развихрят в това, в което са най-хубави - дивия популизъм.

Мирисът на кокала (тоест - на властта, която минава през мястото в идващия парламент) се оказа по-силен от всичко друго. Затова множеството партии наддаваха обилно и безконтролно за гласовете на пенсионерите (и освен за тях) без оглед на очевидната опасност за този и за идващия бюджет и на очевидните вреди за така и така едвам крепящия се пенсионно-осигурителен модел.

Изключенията

Имаше и изключения - обособени депутати и парламентарни групи опитваха да се опълчват на разиграващата се популистка полуда. Задачата им бе неблагодарна (излезе, че „ не ги е грижа за пенсионерите ”), а и непостижима - в българската политика позициите на здравия разсъдък и виновното отношение към гласоподавателите и данъкоплатците са слаби. Или най-малко по този начин изглеждаше в отиващия си 46-и парламент. И не, това не е същинският парламентаризъм, от който България има потребност.

Автор: Ясен Бояджиев

Източник: 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР