В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко

...
В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко
Коментари Харесай

След оставката на първия кабинет на ГЕРБ, бюджетният дефицит на страната възлиза на 732 мил.лв.

В последните дни чуваме бодри изказвания от актуалните управляващи какъв брой невисок бюджетен недостиг са оставили през февруари 2013 година при оставката си в края на своя първи мандат. Подобни изявления будят неразбиране какъв брой доста може да се дискриминира истината и по какъв начин се разчита на късата памет. Затова да напомним двата най-важни фискални параметри . Това написа някогашният министър-председател Пламен Орешарски в обществените мрежи.

" В края на февруари 2013 година – седмица след подадената оставка на първия кабинет на ГЕРБ, бюджетният недостиг на страната възлиза на 732 благ.лв. (по данни на МФ) Това негативно бюджетно салдо бе направено единствено за два месеца. Лесно може да се пресметне за ориентировъчни цели, че в случай че темпото на струпване на бюджетния недостиг се бе запазило същото, както първите два месеца, то годишният размер на бюджетния недостиг щеше да надвиши 4 млрд.лева или над 5 % от Брутният вътрешен продукт. Цифра, надалеч надхвърляща Маастрихския аршин от 3%, която щеше да вкара страната още веднъж, както 2009 и 2010 година, в санкционна процедура на несъразмерен недостиг по разпоредбите на Европейска комисия. Разликата сред сегашните изявления и тогавашните резултати е много сериозна, нали... ", показа Орешарски.

" В същото време, фискалният запас на страната към 28.02.2013 година е 3,9 милиарда лева – една от най ниските стойности в последните 10 години. За съпоставяне – в края на мандата на държавното управление на Пламен Орешарски 30.07.2014 година фискалният запас възлиза на 8,9 милиарда лева И тази разлика е много сериозна и също не е в интерес на сегашните критици.
Тук дори не става дума за изхарчените фискални запаси и насъбраните нови държавни задължения за интервала от средата на 2009 година до февруари 2013 година – общо над 8 млрд.лева. Става дума за обикновено почитание към цифрите и истината ", приключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР