В последните дни, буквално минути, отиващото си служебно правителство на

...
В последните дни, буквално минути, отиващото си служебно правителство на
Коментари Харесай

Кабинетът на Радев ударно раздал 4 млрд. лв. за 3 дни

В последните дни, безусловно минути, отиващото си служебно държавно управление на Румен Радев стремително разпределя 4 милиарда лв. за ремонта на пътищата през идващите 4 години, с очевидно желание да сложи пред приключен факт новия постоянен кабинет на ГЕРБ-ПП-ДБ, написа " Медиапул ".

Според изданието бързането става на фона на на практика прекратените през последните две години пътни поправки и над 20 000 километра републикански пътища останали без поддръжка заради липса на възлагания от страна на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). Причината беше, че договорите за пътно поддържане, подписани по времето на ГЕРБ (до пролетта на 2021 г.), бяха оповестени за порочни от служебното държавно управление на Стефан Янев и прекъснати предварително.

Последваха няколко опита за оповестяване на публични поръчки със период на деяние 3 или 5 години, които обаче бяха прекъснати. В средата на февруари 2023 година АПИ разгласи следващите търгове. Те са за 4 години – срокът, прилаган при ръководството на ГЕРБ, само че по тази причина пък цената на поръчките беше увеличена няколко пъти. Наред с аргумента за инфлацията, другият гласи, че годишно са нужни по 1 - 2 милиарда лв. за поддържането на пътната инфраструктура.

Първоначалното заричане на служебната власт беше до края на април да са ясни изпълнителите на пътните поправки по новите поръчки. Това не се случи. Повече от 4 месеца пътната организация тупкаше топката, откакто в средата на март бяха отворени техническите оферти за 6-те планови района плюс поръчката за автомагистралите (общо 7 публични поръчки, всяка от които е разграничена по области).

През това време емисари, представящи се за пратеници на президентската институция, са обикаляли претендентите и са се договаряли за комисионната, която са подготвени да дадат, в случай че завоюват търговете, описаха участници в поръчките пред Mediapool, които не пожелаха да бъдат представени. Дали това в действителност е по този начин, към този момент не може да бъде открито.

Първите печеливши


През втората половина на месец май станаха известни и първите печеливши от раздаването. Победители се оказаха пътните компании, които поддържаха пътища в Северен централен регион и Североизточен регион по времето на ГЕРБ.

Излишно е да загатваме, че спечелилите в тези два търга бяха определени по схемата, която АПИ приложи по време на служебното държавно управление на Гълъб Донев - отваря се единствено една ценова оферта (с изключение на две области), до момента в който останалите участници са отстранени на база на техническото предложение.

Така огромна част от пътищата в двата района ще продължат да се поддържат от компании свързани със строителя на " тънките " автомагистрали Велико Желев, както го назова служебният районен министър арх. Иван Шишков.

Впрочем, откакто първо го нападна, след това арх. Шишков по този начин и не помни да разкрие резултатите от извършените инспекции на автомагистралите, въпреки да обещаваше това да се случи след изборите.

След като стана ясно, че печелят още веднъж тези, които бяха на гребена на вълната и при ГЕРБ, последва всеобщо обжалване на поръчките за двата района. За Северен централен регион са подадени общо 5 тъжби от разнообразни участници в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а за Североизточен регион - четирима претенденти са обжалвали поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията.

На час по лъжичка в другите региони


С оповестяването на класирането за първите два региона, в АПИ настъпи краткотрайно мъртвило. Но в дните, когато се подразбра, че ще има постоянно държавно управление, в пътната организация е огромна горещина, описа пред Mediapool източник от сектора.

В петък, 2 юни стартира отварянето на цените за останалите 4 района. Но това не става по същия метод като при първите две поръчки за Североизточен регион и Северен Централен регион, когато в един и същи ден бяха отворени ценовите оферти по всяка една от обособените позиции по обособените области. Сега е нещо като жмичка или като миш-маш, обрисува обстановката участник в търговете.

Това значи, че в един район се отваря една или няколко обособени позиции в друго време - ден и час, в множеството случаи след 16 часа. Дните на отварянето на ценовите оферти са 2 юни, 5 и 6 юни (денят, в който Народното събрание ще гласоподава държавното управление на " Денков - Габрил " ), демонстрира регистърът на публичните поръчки.

Там е видно, че за част от обособените позиции към момента няма посочени дати за отваряне на ценовите предложения. Към края на работния ден на 5 юни без дати за отваряне на ценовите оферти са областите Бургас, Ямбол, Пазадржик, Смолян, Хасково и други.

На 6 юни след 16 часа ще се отварят ценовите оферти за областите Перник и София, където борбата е най-оспорвана и парите са най-вече - 8 претенденти за 258 млн. лева Служителите на пътната организация ще работят даже изключително, защото за област Плевен ценовите оферти ще бъдат отваряни в 17:30 часа, когато е краят на работното им време, сочи регистърът за публичните поръчки.

Втората порция спечелили


Принципът да се отваря единствено една ценова оферта, този път е спазен без изключение. Всички отворени оферти с цени на 2 юни и на 5 юни са единствено на един претендент.

Останалите участници са отстранени и някои от тях настояват пред Mediapool, че това е станало с случайни претекстове, без действителни учредения. Допускат, че спечелилите с отворена ценова оферта, които нямат нужната техника, потенциал и така нататък, ще вземат отстранените участници като подизпълнители.

Практиката на комисионерите си е непокътната, разясняват представители на пътните компании.

Югоизточен регион


Обществената поръчка за Югоизточния регион е разграничена на четири обособени позиции за областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

На 2 юни е отворена ценовата оферта за област Сливен на " Пътно поддържане-Сливен ". Другият претендент - " Берко-90-Берксонски и С-ИЕ " е отхвърлен. В момента пътищата в региона се поддържат от двете компании.

На 5 юни в 11 часа е отворено ценовото предложение за област Стара Загора на обединяване " Поддържане 2022 ", в което влизат " Трейс груп холд " АД и " Трейс БГ " ЕООД ". Групата " Трейс " от години поддържа пътищата в региона, където е роден нейният създател Николай Михайлов. Другият претендент ДЗЗД " Инфраструктурно поддържане Стара Загора " е отхвърлен.

За областите Ямбол и Бургас към момента няма планувано отваряне на ценови оферти, демонстрира информация в регистъра на публичните поръчки.

Южен централен регион


Търгът за Южен централен регион е по-особен. Още при публикуването на документите публичната поръчка беше обжалвана пред Комисия за защита на конкуренцията. АПИ се съгласи, че е позволила неточности за четири от петте обособени позиции, като се изключи област Пловдив, и я приключи. За областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково беше оповестена наново.

За област Пловдив имаше четирима претенденти, само че до отваряне на ценовите оферти на 2 юни е позволена само " Европейски пътища " АД, която служебната власт упрекна в нелегално строителство на автомагистрала " Хемус ". Същата компания и сега поддържа пътищата в региона и беше упрекната, че е правила противозаконни пътни поправки - съществени поправки маскирани като настоящи, предоставени ѝ по времето на ГЕРБ.

На 2 юни е отворено и ценовото предложение за област Кърджали. Там претендентите са били трима, само че е отворена цената само на ДЗЗД " ТРЗП Кърджали ", в което влизат " ПСП Строй " и " Пътстройинженеринг " АД, която се свързва с Румен Гайтански, прочут с прякора Вълка, и името ѝ беше забъркано в корупционен скандал. Същата компания поддържа и сега пътищата в област Кърджали.

За областите Пазарджик, Смолян и Хасково към момента не са оповестени дати за отваряне на ценови оферти, демонстрира регистърът на публичните поръчки.

Югозападен регион


Поръчката за Югозападния регион е разграничена на четири обособени позиции по една за областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София.

Към момента е отворено ценовото предложение само за област Кюстендил. Това е станало на 2 юни в 16:35 часа и е на " Нивел строй " ЕООД. Другият претендент - обединяване " Пътища 23 ", в което влизат " Мегаинвест холд ", " Пътно поддържане Кюстендил " и " ИСА 2000 ", са отстранени. Любопитно е, че точно те завоюваха дребната поръчка на служебната власт за зимното поддържане на пътищата тази зима. Сега обаче се оказва, че не могат да си напишат офертата.

На 6 юни е планувано отварянето на ценовите оферти за областите Перник (16:30 ч) и София (16:45 часа).

За област Благоевград, където има единствено един претендент, към момента не е планувано отваряне на ценово предложение.

Северозападен регион


Обществената поръчка за Северозападния регион е разграничена на пет обособени позиции по една за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен.

На 2 юни е отворена ценовата оферта за област Ловеч, където претендентите са били двама. Отворена е офертата обаче единствено на единия - " Виастрой " АД, които и сега поддържат пътищата в региона.

На 5 юни са отворени ценовите оферти за областите Видин и Враца, като още веднъж е единствено една оферта, а останалите претенденти са отстранени. За област Видин това е " Нивел строй " ЕООД, а за област Враца е ДЗЗД " Северозапад 2023 ", в което влизат " Трейс груп холд " АД, " Трейс БГ " ЕООД и " Витез проспект " АД.

За област Плевен, където има оспорвана конкуренция от шестима претенденти, отварянето на офертите е планувано за 6 юни в 17:30 часа.

За област Монтана към момента не е оповестена дата.

Предстои да се види дали комисията по публичните поръчки и управлението на пътната организация ще са толкоз чевръсти, че да излязат с решения за избор на реализатори в четирите области, по този начин както към този момент има за Северен централен регион и Северизточен регион, преди да пристигна на власт новото постоянно държавно управление.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР