В последните часове от историческата визита в Ирак папа Франциск

...
В последните часове от историческата визита в Ирак папа Франциск
Коментари Харесай

Състрадание към бежанците: Папа Франциск се срещна с бащата на загиналия Айлан

В последните часове от историческата аудиенция в Ирак папа Франциск се срещна с бащата на тригодишния Айлан Кюрди – сирийчето, което беше изхвърлено от вълните на турския бряг през 2015 година, в разгара на бежанската вълна към Европа.

Когато Абдулах Кюрди получава покана за среща с папа Франциск не има вяра, че това ще се случи. След нещастието със фамилията му, Абдулах живее в Северен Ирак.
Снимка: Reuters
„ Получих имейл, в който пишеше, че папата желае да се срещне с мен. Отговорих, че това ще е огромна чест за мен. Голяма страст! Не имах вяра, че това ще се случи “, описа Абдулах.

Срещата е в Ербил, а диалогът продължава дълго благодарение на преводач. Абдулах показа за своето изгубено дете, само че и за болката на тези, които напущат родните си места и рискуват своя живот в търсене на мир и по-сигурно бъдеще.

„ След като изгубих фамилията и сина си, се посветих да оказвам помощ на деца. По време на 10 минутната ни среща с папа Франциск му споделих: „ Моля Ви, единствено да отделите половин час, с цел да видите децата. Те са в доста тежка обстановка “. Папата се разплака, аз – също. Не можах да се овладея “, съобщи татко на Айлан.

Папа Франциск неведнъж демонстрира и приканва за съчувствие към бежанците. В Ербил отслужи меса, на която се помоли за мир и преустановяване на споровете в района.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР